Design gadget

5 innovative design gadgets 7 min.

10/08/2016
08/01/2020

Designverdenens redskaber har igennem de sidste 20 år gennemgået en stor udvikling. Dette er foregået parallelt med at den digitale verden for alvor er vækstet i raketfart. Før i tiden bestod de primære designredskaber af blyant, papir og andre simple modellering og støbningsmetoder. I dag har robotter, digitale redskaber og software indtaget scenen, og det giver en masse nye muligheder for at udvide de traditionelle designrammer. I dette indlæg fremhæver vi nogle innovative designredskaber, som kan give dig nogle hele nye dimensioner i din designproces. Design gadgets er et begreb for de nye muligheder for dynamisk kreativitet.

#1 Design gadget – 3D Printing pen

I kølvandet på lanceringen af 3D printeren til det kommercielle marked, er der blevet udviklet forskellige typer 3D print design gadgets, og en af dem retter sig mod “frihånds printning”. Flere forskellige aktører på markedet har udviklet en 3D printende tusch/kuglepen, som gør det muligt for dig at tegne 3D objekter i den fri luft. Tuschens benzin er plastik, som så bliver opvarmet til smeltepunktet hvorefter du kan tegne tynde plastiktråde, som hærder hurtigt ved kontakt med luften.

En af aktørerne er Lix Pen som koster omkring 930 kr. En anden aktør, Renegate pen, der har valgt at fokusere på genbrug af plastflasker som brændstof til deres 3D pen, hvilket betyder at du ikke nødvendigvis skal bruge penge på speciel 3D print plastik, hvilket naturen takker dig for. Konceptet er stadig under finansering på den berømte crowdfounding platform kickstarter.com. Så er du en kreativ sjæl der elsker at designe i den fysiske verden og bygge modeller eller lave kunst, så er en 3D Printing pen den helt rette design gadget til dig.

#2 Design gadget – Tegn kredsløb med tusch

En fætter til 3D print tusch/kuglepenen, er en tusch som gør det muligt for dig at tegne elektriske kredsløb vha. sølvbaseret blæk på et specielt kredsløbspapir, hvor der er placeret elektroniske enheder som mangler strømføring. De kredsløb du kan tegne med tuschen kan modstå helt op til 100 Volt, dog er normen for kredsløb tuschen tegner omkring 5 volt. Konceptet er udviklet af det japanske firma Agic, der ønsker at ingeniører kan lave hurtige og billige prototyper. Tuschen koster omkring 100 kr og så skal du hertil købe kredsløbspapir, som er endnu billigere. Konceptet har mange muligheder i forhold til design, prototyping og ikke mindst læringsorienterede formål. Denne design gadget er til dig der elsker strøm og prototyper i et sammenspil, og måske har en masser idéer der skal testes i forhold til kredsløb.

#3 Design gadget – Mobil skrifttype scanner

Som designer ved jeg hvor vigtig den rette skrifttype kan være, for at sikre at designet får lige netop det ønskede udtryk. Der findes millioner af forskellige skrifttyper og det kan være svært at huske udseende og navn på dem alle, det betyder også at man som designer kan løbe ind i en lækker skrifttype man aldrig har set før. Den eneste mulighed for at finde frem til skrifttypens navn, er at tage et billede og ellers gå igang med at google, hvilket kan være meget tidskrævende. Det har en ny type enhed tænkt sig at gøre op med. Spector har tænkt sig at bygge bro mellem den fysiske og digitale design verden. Enheden er en håndholdt mobilscanner som kan genkende farver og skrifttyper ved fysisk kontakt, og omsætte det til CMYK og RGB enheder samt navn på skrifttype og farver. Enheden fungerer via store databaser som scanneren kan søge i ved brug. Er du en designer på farten som suger alle designindtryk til dig som en magnet, så er skrifttype- og farvescanneren helt sikkert noget for dig. Denne design gadget sørger for at du kan finde frem til de inspirerende designelementer du har mødt på din vej.

Se også: Vælg en ny font – når du skal finde en anden slags skrifttype

#4 Design gadget – Digital tusch

Som designer kan det være svært helt at efterlade design på papir. Jeg har utallige gange forsøgt men uden held, da der er noget helt fundamentalt og unikt i at få sine designtanker ud på papir med kuglepen, blyant, tusch eller fjerpen. Spector, der er nævnt i det foregående afsnit, kan bl.a. scanne farver og give dig præcise farveværdier digitalt eller automatisk tilføje farven i dit design. Cronzy er en enhed som tager skridtet videre; Cronzys tusch nøjes ikke kun med at informere dig om den scannede farve digitalt på din smartphone, den omsætter scanningen, til den faktiske farve i tuschen. Scanner og tusch er bygget sammen i en enhed, og ved bare at pege på det objekt du ønsker at snuppe en farvekopi fra, kan man øjeblikkeligt tegne med tuschen i den kopierede farve. Dvs. at hvis du fielddesigner er der rig mulighed for at copy/paste alle de farver der omgiver dig med et enkelt tryk på den digitale tusch. Tuschen indholder 16 millioner forskellige farvenuancer, og via en app har du mulighed for at specificere dine farveønsker yderligere og indstille tuschen lige efter dine designbehov. Konceptet er godt på vej til at nå sit mål på Indiegogo. Denne exceptionelle dynamiske design gadget, er til dig der designer i forskellige rammer og lader sig inspirere af omgivelserne.

#5 Design gadget – 3D scanner til smartphone

3D scannere plejer at være noget der er forbeholdt virksomheder og specialister på området, da en sådan specifik hardware godt kan være i den dyre ende for den almindelige bruger. Det er dog noget som er ved at ændre sig. Eora har et koncept under opsejling som består af en scannerenhed, til din smartphone og roterende plade til objektet du ønsker at scanne. Herved bliver scanning mere kontrolleret og clean i sit udtryk. Begrænsninger ligger i scanning-enhedens størrelse og ikke mindst den roterende plade, der kun kan håndtere objekter til en vis grænse.

Kan du ikke vente på Eora kommer ud over kanten, findes der allerede andre løsninger på markedet. Disse tilbyder samme funktionalitet; dog er det eneste du behøver en smartphone med et kamera og eksempelvis appen 123D Catch, der er udviklet at det kendte designfirma Autodesk som bl.a. også står bag AutoCAD programmerne. Via app’en tager du billeder fra forskellige vinkler til du kan sætte objektet sammen i 360°, og den klarer resten

Om skribenten

Simon R.

Facebook

Er partner og når det kommer til tekst forfatning på vores blog, tager Simon sig som regel af de tekniske og kreative indlæg og gør sit ypperste for at sørge for alle kan følge med og kan få noget ud hans indlæg. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Simon på LinkedIn.

Image
Simon R.
Er partner og når det kommer til tekst forfatning på vores blog, tager Simon sig som regel af de tekniske og kreative indlæg og gør sit ypperste for at sørge for alle kan følge med og kan få noget ud hans indlæg. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Simon på LinkedIn.
  Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
  Google My business logoGoogle My business ratingx

  Kunderne siger:

  • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
  • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
  • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
  • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
  • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"