De bedste metoder til projektledelse 4 min.
Når du står som projektleder/-ejer af et projekt, er en af de vigtigste beslutninger hvordan det skal styres. Der findes adskillige metoder til projektledelse, og hvilken man bør bruge afhænger af det enkelte projekt. Vi har her samlet 3 af de overordnede metoder som vi synes fungerer for os. Leder du efter gode gratis værktøjer til projektstyring kan læse vores indlæg om emnet her.
Den agile metode
Den agile metode, som er en af de mest populære metoder til projektledelse, er opstået i forbindelse med udvikling af software, men har bredt sig og bruges ikke længere udelukkende til dette. Det er en metode der egner sig godt til projekter der skal være fleksible og indeholde iterative design og produktionsfaser.
Et agilt projekt består af en række opgaver (tasks) der udformes, udføres og tilpasses alt efter hvordan processen skrider frem, i stedet for at følge en pre-defineret lineær plan. Det betyder altså at det er en metode der egner sig godt til projekter hvor der kommer ændringer under vejs, og kræver derfor selvfølgelig også teams der er gode til at evaluere og tilpasse sig løbende ændringer.
Løbende evalueringer spiller en stor rolle, og man kan ikke bare antage at man ved præcis hvilke problemer man løber ind i undervejs eller hvordan de skal håndteres. Det skal i stedet håndteres i takt med at de opstår, og derfor er resultatet ikke altid præcis det man regnede med, men i stedet det man oplever virker.
I det agile manifest er der beskrevet 4 hovedværdier:
- Individer og interaktioner er vigtigere end processer og værktøjer
- Fungerende software er vigtige end omfattende dokumentation
- Kundesamarbejde er vigtigere end kontraktforhandlinger
- At reagere på ændringer er vigtigere end at følge en udstukket plan
Nogle af de mest benyttede agile metoder inkluderer Scrum, Kanban og Extreme programming.
Læs mere om de bedste gratis værktøjer til agil projektledelse.
Vandfaldsmodellen
Vandfaldsmodellen er en af de mest traditionelle metoder til projektledelse. Det er meget klart defineret fra start til slut, og man ved hvad projektet skal ende ud med. Fra planlægningsfasen til levering er der klart definerede opgaver og tidsplaner, hvor der ikke er meget plads til ændringer undervejs, hvorfor vandfaldsmetoden er den nærmest diametrale modsætning til den agile metode.
Modellen har 7 faser der gennemføres lineært:
- Kravspecifikation
- Design
- Konstruktion
- Integration
- Afprøvning og fejlfinding
- Installation
- Vedligeholdelse
At modellen er meget lineær betyder at man ikke rigtigt går et skridt tilbage, selv i fejlfindingsfasen. Derfor skal projektet være meget skarpt defineret fra start, og egner sig primært til situationer hvor man ret præcist kan forudsige hvordan hele processen vil forløbe. Kan man det er vandfaldsmodellen en af de bedste metoder til projektledelse, og vil være effektiv og hurtig at gennemføre. Opstår der derimod store uforudsete problemer, kan det blive særdeles besværligt og ende med at blive en langvarig proces hvis udfordringer skal løses.
Læs mere om de bedste gratis værktøjer til vandfaldsmodellen.
Critical Path metoden
Leder du efter metoder til projektledelse der kan håndtere projekter med mange aktiviteter der skal interagere i komplekse former? Så er critical path metoden et godt sted at starte. Det er en god metode til skridt for skridt at planlægge en proces der definerer hvilke opgaver der er kritiske og hvilke der ikke er, for at undgå tidsmæssige problemer og proces smalhals.
For at bruge critical path, er der nogle skridt der skal følges:
- Definer opgaver og ranger dem efter vigtighed
- Lav et flowchart eller et andet form for diagram der viser hver opgave i relation til de andre
- Identificer de kritiske og ikke-kritiske sammanhænge (paths) i de forskellige opgaver
- Fastsæt den forventede udførsel og tidsplan for hver enkelt opgave
- Lav en plan for alternativer (backups) for de mest kritiske forbunde sammenhænge (paths)
Det er altså en metode der gør sig virkelig godt når man har med meget komplekse projekter at gøre, hvor forskellige bestanddele er meget afhængige af hinanden.
Har du et projekt hvor du har brug for hjælp til projektledelse, er du altid velkommen til at kontakte os.
Grafik: Freepik