Dit eget WordPress plugin 4 min.
WordPress er sandsynligvis den mest fleksible hjemmesideplatform, hvilket da også afspejler sig i at 26% af alle verdens hjemmesider nu gør brug af den. Du kan vælge at lave dit helt eget skræddersyede design, eller bruge en af de utalige temaer der tilbydes. Er der en funktion du mangler som ikke er standard i løsningen, findes der oceaner af plugins, der sandsynligvis har lige præcis den funktion du er ude efter. Dog kan man komme i en situation hvor der endnu ikke er lavet et plugin der opfylder dit behov. Men da WordPress er en open source platform har du muligheden for selv at lave dit eget specielle WordPress plugin – eller hvis du ikke har de store proggrameringsfærdigheder, få andre til det. Herunder har vi samlet nogle af de aspekter du bør overveje i forbindelse med udvikling af et WordPress plugin.
Behovet
Før du får udviklet dit eget plugin, er der to aspekter der bør afdækkes. Først og fremmest bør man undersøge om der allerede findes plugin der er lig eller minder om det plugin man vil udvikle. Gør der det, er det sandsynligvis langt billigere at implementere et eksisterende. For det andet skal pluginnet dække et behov hos de brugere der skal benytte sig af det. Lav derfor altid en undersøgelse blandt det segment der kommer til at se/bruge den funktionalitet pluginnet løser, ved at foretage nogle indledende brugertests. At få brugerne involveret tidligt i en hver udviklingsproces er essentielt.
Du kan søge efter allerede eksisterende plugins her og her.
Alternativ til mobil apps
Selv om mobil apps er smarte og meget oppe i tiden, er de næsten altid en bekostelig affære at lave. Derfor kan et WordPress plugin ofte være et godt alternativ, der kan løse de samme problemstillinger langt billigere. Ligesom man kan sørge for at hjemmesider tilpasser sig og virker på smartphones og tablets, er det nemlig også muligt at få det speciallavede plugin til at virke på disse – og det uden først at skulle downloade en app til enheden.
Brugerfladen / brugsoplevelsen
Manger tænker ofte først i udvikling af funktionalitet, og derefter på brugerfladen. Det er en fejltagelse. Igen handler det om tidligt at få potentielle brugere med i udviklingen, så man har et plugin der kan tages i brug af så mange som muligt med det samme, i stedet for at skulle bruge den første lange tid efter lancering på justeringer. Tænk altid på at brugernes handling skal kunne ske ved så få kliks som muligt.
Designet
Mantraet hos Digitypes er ”Kommunikation du kan se”, derfor betyder designet for os rigtig meget, også når det drejer sig om plugins. Et godt design kan få en god brugerflade til at blive fantastik, og er derfor ikke et område der skal negligeres. Husk også på at det kunne være aktuelt at videresælge dit plugin til andre, og her vil designet altid være det første der lægges mærke til.
Mulighed for videresalg
Hvis du har besluttet at lave et plugin er det sandsynligvis fordi der ikke findes et lignende allerede, eller at dit løser et behov bedre end dem der allerede eksisterer. Derfor kan du overveje at sætte det til salg for andre WordPress brugere. Så er dit plugin godt nok, kan det i sidste ende være noget du kan tjene penge på, og ikke kun en ting der har kostet penge at udvikle. Beslutter du at sælge dit WordPress plugin bør du dog også tænke på at der skal sættes tid af til at yde support hvis det realistisk set skal have succes.
Sikkerhed & standarder
Sikkerhed i WordPress generelt og de plugins man bruger skal ikke undervurderes. Da det er den mest benyttede platform til at bygge sin hjemmeside op omkring, er den også oplagt at gå efter for hackere. Det er svært at undgå sikkerhedshuller, men så snart de opdages fikses de ved en opdatering. Her er det også vigtigt at man sørger for sine egne plugins holdes up-to-date, og at koden rutinemæssigt tjekkes igennem. Kender man andre der udvikler plugins, eller koder generelt, kan det være en god idé at få sparring omkring sin kode og eventuelle sikkerhedshuller.
Lær mere om sikkerhed og plugins.
Det er også vigtigt at overholde de standarder WordPress har opsat for plugins. Gør man ikke dette kan det resultere i at der opstår konflikter der får siden til at køre forkert, at det konflikter med temaet eller andre installerede plugins.
Se mere om WordPress’ guidelines for plugins.
Kunne du godt tænke dig dit eget WordPress plugin skal du velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.
Se også: Hvorfor WordPress er den bedste hjemmeside platform
Grafik: Freepik