Døde links skader din SEO – få styr på broken links 4 min.
Har du døde links på din hjemmeside? Hvis ikke du ved det, er sandsynligheden for at du har dem, ret stor. Det er en ting mange glemmer at få tjekket op på, men noget der har betydning for din hjemmesides SEO (søgemaskineoptimering).
Hvad døde links er; hvad de betyder for din SEO; hvordan du finder dem; samt hvad man skal gøre ved dem, får du svaret på her.
Hvad er døde links?
Døde links, er links der af den ene eller anden årsag ikke virker. Når man klikker på et dødt link, vil man lande på en 404 fejlside. Det kan være på grund af:
- Den side der linkes til er fjernet
- Den side der linkes til har skiftet URL (adresse)
- Der er tastefejl i linket
Ofte er du ikke selv herre over at du har døde links, når du linker til andres hjemmesider som så bliver ændret, men det er vigtigt at være opmærksom på og få fikset.
Hvad betyder døde links for din SEO?
Google vil gerne give brugerne den bedste brugeroplevelse og levere de mest relevante sider i søgeresultaterne. Det betyder også at hvis to sider har identisk autoritet og indhold omkring et emne, og den ene side har døde links, vil denne ende lavere i en Google søgning.
Så selvom det ikke er det vigtigste parameter, er det altså noget der kan skade din SEO indsats, og derfor dumt bare at lade det ligge.
Er det tale om et internt dødt link, vil det selvfølgelig også påvirke din SEO, da intern linkbuilding er ret vigtigt, og døde interne links sender de forkerte signaler til Google. Et dødt internt link skader både den af dine undersider den ligger på, men også den underside den linker til. Og så vil de påvirke din bounce rate (afvisningsprocent), som også er noget der spiller ind i forhold til SEO.
Samtidig er døde links også skidt for brugervenligheden, som i stigende grad bliver vigtigere når du laver søgemaskineoptimering.
Hvordan tjekker man sin hjemmeside for døde links?
Der er flere forskellige ting du kan gøre for at tjekke din hjemmeside for døde links. Det afhænger lidt af dine behov, og omfanget af din hjemmeside. Her er et udvalg af de mange muligheder du har:
Undersøg det manuelt
Har du en mindre hjemmeside, kan du gå hver enkelt side igennem, og klikke på alle links for at se om de virker og leder dig til den rigtige destination.
Tjek gratis online
Der findes også adskillige hjemmesider hvor du gratis kan tjekke for døde links. En af de bedste er brokenlinkchecker.com. Den er enkel, hurtig og brugervenlig.
SEO værktøjer
Der findes også adskillige premium SEO værktøjer, der som en del af værktøjet kan undersøge din hjemmeside for døde links. Hvad der er bedst er ofte en smagssag, men vi er selv ret glade for Ahrefs. Det er ikke billigt, men er et utroligt effektivt SEO værktøj.
Har du ikke budgettet til at investere i et premium SEO værktøj, findes der også en del gratis værktøjer der er gode. Vi har samlet dem vi synes er bedst her: De bedste gratis SEO værktøjer
Browser plugins
Der findes også en del forskellige browser plugins der kan hjælpe dig med at finde døde links. Et af de bedre af slagsen, er et plugin til Chrome der hedder Check My Links.
Hvad skal man gøre ved døde links?
Det er egentlig ret nemt:
Få opdateret døde links
Har det døde link fået en ny URL, skal du selvfølgelig bare bruge den nye adresse. Og er der tale om at en side er blevet helt fjernet, kan du i stedet forsøge at finde en alternativ side at linke til. Kan det ikke lade sig gøre, vil det oftest være bedst helt at slette det pågældende link.
Hvor ofte skal man tjekke for døde links?
For mange vil det være naturligt at tjekke for døde links som en del af deres SEO-revision. Men foretages den kun halvårligt, vil det måske være en god idé at lægge et tjek ind mellem revisioner. Og det er trods alt heller ikke den mest tidskrævende SEO-opgave.
Konklusion
Døde links er en ofte overset, men vigtig del af din SEO strategi. Det er ikke det første eller vigtigste sted man sætter ind, men derimod en af de elementer der kan få din indsats gjort lidt mere effektiv. Det er nemt at gøre noget ved, og der findes flere værktøjer der kan hjælpe dig godt på vej. Det er ikke noget der er nødvendigt at tjekke op på lige så ofte som andre vigtigere SEO områder, men gør det gerne som en fast del af din SEO-revision.