standarder for brugerdrevet udvikling

Er der standarder for brugerdrevet udvikling? 2 min.

29/05/2014
01/12/2020

Når man designer og brugertester digitale brugerflader kan der være mange ting det er svært at forholde sig til. Hvornår skal man teste? Hvor meget skal brugerne involveres? Hvem skal dit team bestå af? Hvorfor findes der ikke nogle standarder for dette? Det gør der faktisk.

ISO

I 1947 blev ISO (den Internationale Organisation for Standardisering) stiftet med det formål at indføre internationale standarder indenfor forretning og teknologi. Siden da er der indført 19.500 forskellige standarder, udviklet gennem en global konsensus.

Og hvad kan jeg så bruge det til når jeg skal designe eller brugerteste?

Jo, der er faktisk lavet en standard for god brug og praksis i forhold til usability. Det gode ved denne standard er at det ikke er tilfældige teorier udviklet af en enkelt person eller to, men er blevet til ved at mange eksperter fra hele verden, rent faktisk er blevet enige om det. Men nok om det, lad os komme til det der er kernen.

ISO 9241-210

”Human-centred design for interactive systems” er definitionen på ISO 9241-210. Eller på godt dansk: “Design af interaktive systemer rettet mod mennesker”.

Denne standard indeholder 6 hovedprincipper der skal sikre at man opnår det rette brugercentrerede design og produkt, og er nærmest et manifest. Disse er følgende:

 • Designet er baseret på en eksplicit forståelse af brugere, opgaver og miljøer.
 • Brugere er involveret i hele design- og udviklingsprocessen.
 • Designet er drevet og tilpasset gennem brugerevaluering (brugertest).
 • Processen er iterativ.
 • Designet tager udgangspunkt i hele brugeroplevelsen.
 • Designteamet har tværfaglige færdigheder og perspektiver.

Er det nok at vide dette?

Nej det er det selvfølgelig ikke, og vil man gerne mestre disse standarder er det også nødvendig at dykke dybere ned i det. For at kunne udføre nogle af disse opgaver i en design- og udviklingsproces, og opretholde standarder, er det også nødvendigt at have en masse viden og værktøjer. Men det kan være et godt sted at starte.

Ønsker du at vide mere om ISO standarder for usability har Userfocus skrevet en rigtig god og billig bog om emnet. Den kan du købe her: ISO 9241 for Beginners.

Er der noget vi kan hjælpe dig med?

[ninja_form id=1]
Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.
  Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
  Google My business logoGoogle My business ratingx

  Kunderne siger:

  • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
  • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
  • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
  • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
  • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"