Image

Freemium – Hvad er freemium? 3 min.

13/11/2015
08/01/2020

Begrebet og forretningsmodellen freemium bliver mere og mere fremherskende i it-løsninger og spil. Men hvad er freemium egentlig?

Betydning

Freemium er en sammentrækning af ordene free, der betyder gratis, og premium som ofte forbindes med en ydelse der er bedre en standardudgaven. Derfor er begreberne altså hver for sig modstridende, og det kan umiddelbart være svært at se sammenhængen.

Dog betyder det at produktet/servicen består 2 (eller flere) brugsniveauer. En basisudgave der er gratis, og et (eller flere) premium niveauer der betales for. For størstedelen af målgruppen som bruger et givent freemium produkt, vil det være gratis at bruge, mens en mindre del af brugerne betaler for det.

Ikke det samme som en gratis prøveperiode.

Ved de fleste produkter det tilbyder en gratis prøveperiode, får man fra start af muligheden for at afprøve den fulde løsning, som også er den de betalende brugere har adgang til, hvorefter man når prøveperioden slutter skal betale for overhovedet at have adgang til produktet. Men i Freemium starter man med basisløsningen, som vil fortsætte med at være gratis for altid.

Løsninger der er helt gratis

Hvad så med løsninger der er helt gratis? Altså hvor du får adgang til det fulde produkt, uden du skal betale. Her vil du i næsten 100% af tilfældene komme til at betale på en anden måde. Det kan være i form af at der bliver vist reklamer, eller at der bliver indsamlet data omkring dig, som dem der står bag løsningen får rettighederne til. Altså skal du aldrig regne med at noget er helt gratis.

Freemium er en god forretning

Selvom man som uindviet måske kan undre sig over at det kan være en god forretning at give sit produkt gratis væk til størstedelen af sine brugere, er beviserne ikke til at nægte. I 2014 kom 98% af indtægterne på Google Play og 95% af indtægterne i Apples App Store fra Freemium apps.

En anden grund til at freemium vinder mere og mere frem nu i den digitale alder, er at når produktet først eksisterer, er der ikke den store forskel på at levere 10 eller 10.000 eksemplarer. Og tendensen er at det kun bliver billigere.

For at det kan betale sig at lancere sit produkt som freemium, er der nogle paramtre det som minimum bør kunne opfylde:

  • Det er billigt at producere.
  • Møder et behov/løser et problem allerede i basisudgaven.
  • Der skal være en klar fordel/skabelse af yderligere værdi i premium-udgaven.

Det vil også være forskelligt fra produkt til produkt hvad en god procentdel af betalende kunder vil være. Men forventer man at få halvdelen eller bare 25% til at betale for at der kan skabes et overskud, er der ikke sikkert freemium overhovedet er den mest relevante forretningsmodel.

Eksempler på freemium

Der findes oceaner af forskellige gode eksempler på freemium. Ved smartphone apps, er langt størstedelen freemium. Du kender helt sikkert det at have hentet et spil som er gratis, men at du så har muligheden for at købe ekstra liv eller andre fordele hvis du betaler. Tag f.eks. Candy Crush Saga hvor brugerne alene i 2014 brugte over 9 mia. kr. Og det på trods af at hovedparten af brugerne ikke betalte noget. I 2013 hvor Candy Crush nok var på sit højeste, var det Ifølge Statista kun 4% af brugerne der betalte for spillet.

I Danmark er regnskabsprogrammet Dinero et godt eksempel på Freemium. Her er alle basisfunktioner gratis, og vil for mange virksomheder også være tilstrækkeligt, mens der for dem der gerne vil have lidt ekstra, er mulighed for en pro version (den kunne de også have kaldt for premium). Her har man bl.a. muligheden for at få support, bruge apps og integrere sin webshop.

Har du et produkt du gerne vil lancere som freemium, eller er i tvivl om hvilken forretningsmodel du skal bruge, er du meget velkommen til at kontakte os for vejledning.

Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.
    Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
    Google My business logoGoogle My business ratingx

    Kunderne siger:

    • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
    • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
    • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
    • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
    • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"