gratis musik til din video

Gratis musik til din video 6 min.

16/09/2020
16/09/2020
Oplæsning
Læsetide: 6 min.

Har du nogensinde set en reklame eller en video, hvor musikken bare ikke spiller – hvor billede og lyd ikke rigtig hører sammen? Det er heldigvis sjældent at det sker, men når det gør, lægger man virkelig også mærke til det! 

Musikken kan være med til at skabe en bestemt stemning i din video, og den er ofte også med til at underbygge din videos budskab eller fortælling. Den kan forstærke seerens indtryk af videoen. Den kan skabe genkendelighed eller være med til at trække opmærksomhed til lige præcis din video. Sagt på en anden måde, er musik et rigtig godt og ikke mindst vigtigt redskab.

Men når du skal finde den musik du gerne vil bruge, er der dog en ret vigtig faktor at tage højde for. Det er nemlig ikke alt musik der er gratis, og derfor kan du heller ikke bare bruge hvilken som helst musik du vil. Derfor får du i dette blogindlæg et par tips til, hvordan du – helt lovligt – finder gratis musik til din video.

Hvem har rettighederne når du bruger gratis musik? 

Når du skal finde musik til din video, skal du altid holde øje med, hvem der har rettighederne til musikken. Oftest er det dem der producerer musikken, der også selv har rettighederne til det. Derfor må du ikke bare downloade og bruge den musik du hører i radioen, på Spotify eller en helt tredje musiktjeneste. Eller jo, det må du godt, hvis du vil betale for det. Og det er uden tvivl både en korrekt og ganske fin måde at finde musik på. Men hvis du gerne vil downloade en, to eller måske 10-15 sange og lyde for at finde frem til den helt rigtige, kan det godt gå hen og blive dyrt i længden. Især hvis du har et begrænset budget.

Royalty free music

Ofte har man en bestemt melodi i tankerne man gerne vil bruge når man redigerer sin video, men som skrevet tidligere, skal du have pengepungen frem, hvis du vil benytte musikken fra radioen. Dog kan det altså sagtens lade sig gøre, at finde et godt alternativ. Der findes nemlig mange gratis musik muligheder på nettet, også kaldet “royalty free music”. Her skal du hverken betale licens, eller som ordet siger, royalties. Så med andre ord er det altså gratis. 

Når du skal finde gratis musik til din video, er det hurtigste du kan gøre at søge på Google. Her søger du helt enkelt efter “royalty free music”, og så dukker der efterfølgende et hav af muligheder op.

Men for den urutinerede musik-finder det kan måske godt virke en smule uoverskueligt med alle mulighederne, når der faktisk er ret mange at vælge imellem. Så for at gøre det lidt nemmere for sig selv, kan man søge efter en bestemt musikgenre; hvis du altså ved hvilken genre du leder efter? Ellers er det bare om at give sig i kast med at undersøge de forskellige hjemmesider, og grave de bedste melodier frem.

Derfor vil vi gerne hjælpe dig lidt på med hvor du kan finde gratis musik til din video:

3 sider med gratis musik til din video

Her får du et par hjemmesider, hvor du med god samvittighed kan downloade en masse royalty free music:  

Bensound 

Bensound logo

Bensound har et bredt udvalg af forskellige musiknumre, og en del forskellige genre at vælge imellem. Der er rigtig mange numre du både nemt og gratis kan downloade. Men vil du udvide sortimentet yderligere, eller bruge musikken til andet end dine online videoer, skal du købe licens. Det kan variere i prisen fra €34 til €580 pr. nummer. Du kan også abonnere til en bestemt pris for et år ad gangen. 

Hjemmesiden er meget overskuelig at bruge; det står klart og tydeligt hvad man må og ikke må med musikken, og der er lavet et skema så man hurtigt har et samlet overblik. Derudover er der en FAQ side, så man kan få svar på ofte stillede spørgsmål, hvis man mangler informationer om siden, rettigheder på musikken eller lignende.

Youtube – Gratis musik lydbibliotek 

Gratis musik på YouTube

Youtube har en ganske udmærket side, som tilbyder gratis musik til dine videoprojekter. Der er en række menupunkter du kan ændre på, hvis du vil specificere din søgning efter det helt rigtige nummer – du kan udover genre bl.a. søge efter musik til et bestemt humør eller med et bestemt instrument. I bunden er der et link der fører til en (lille) liste over regler ved brug af musikken, og det er faktisk det; der er ikke så mange flere funktioner ved siden, hvilket får den til at fremstå meget meget simpel og overskuelig. 

Obs.: Det eneste krav der er for at bruge Youtubes lydbibliotek, er at man har en youtube bruger/kanal. Når du har sådan en, er det ganske let at komme ind på siden, og downloade løs.

Mixkit 

mixkit logo

Mixkit er endnu en hjemmeside som tilbyder royalty free music.

Hjemmesiden er helt fra forsiden af meget overskuelig at bruge, og giver let adgang til at finde netop det musik du har brug for. Når du skal lede efter musiknumre, kan du vælge imellem alt fra forskellige genrer, både i musik- og filmverdenen, samt forskellige moods/humør og musikinstrumenter. 

Dog er der ikke et hav af forskellige valgmuligheder til hver evig eneste genre (det svinger mellem 20-400 musiknumre pr. kategori). Men dét der er, rammer til gengæld bredt.

Du må bruge Mixkits gratis musik kvit og frit i så lang tid du har lyst, og til videoer på alle dine forskellige sociale medier. I modsætningen til andre royalty free music udbydere, må du også bruge Mixkits musik til f.eks. musikvideoer og i podcasts. 

Som et ekstra plus – der især gør at jeg synes Mixkit er et godt valg – har Mixkit også et bredt udvalg af forskellige stock videoer, og video-templates til Adobe Premiere Pro; alle ganske gratis, præcis som musikken.

Men husk nu…

…Altid at give kredit til kunstneren og udbyderen. Det er faktisk de fleste royalty free hjemmesider der rent faktisk forlanger det som en form for “betaling” – altså at man krediterer både kunstneren/hjemmesiden og melodiens titel. Derudover at det også bare super god stil altid at gøre, da det er et godt signal at sende til sine egne kunder og seere. 

På de fleste royalty free music hjemmesider, skriver de enten på forsiden eller på en underside der typisk hedder noget med “licens” eller lignende. Her vil der typisk være en række vilkår for at bruge musikken. Så husk altid at læse deres betingelser igennem inden du bruger den gratis musik til dine videoer. 

Om skribenten

Maria

Maria er multimediedesigner og arbejder med alt fra grafisk design og opsætning af hjemmesider, til at producerer online content til forskellige medier og formater. Uanset hvilke opgaver Maria giver sig i kast med, arbejder hun altid med detaljen. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Maria på LinkedIn.

Image
Maria
Maria er multimediedesigner og arbejder med alt fra grafisk design og opsætning af hjemmesider, til at producerer online content til forskellige medier og formater. Uanset hvilke opgaver Maria giver sig i kast med, arbejder hun altid med detaljen. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Maria på LinkedIn.
  Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
  Google My business logoGoogle My business ratingx

  Kunderne siger:

  • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
  • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
  • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
  • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
  • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"