opsætning af CDN

Opsætning af CDN 10 min.

14/03/2019
08/01/2020

At opsætte en CDN (Content Delivery Network) service til at understøtte din hjemmeside, lyder måske meget teknisk krævende, og som noget der kræver tid og en masse viden. Heldigvis er virkeligheden ikke nødvendigvis sådan i dag. De fleste CDN udbydere er nu så godt skruet sammen, at opsætningsprocessen er forholdsvis lige til. Hos nogle udbydere bliver det endda udbudt gratis.

Kort fortalt sørger en CDN for at din hjemmeside er spredt ud over mange servere fordelt på kloden, udover den server hjemmeside er hostet fra. Det betyder at den altid vil være online og levere din hjemmeside, uden problemer, til langt bredere publikum. Hvis du ikke har styr på hvad en CDN er, har vi lavet en lille forklarende video, som overordnet beskriver hvad en CDN er, hvordan den virker og ikke mindst hvem der bør bruge en CDN:

Læs også: Hvad er en CDN?

Forklaring af fagtermer (ift. CDN):

Navneserver: Er en server på internettet som er specialiseret i at håndtere efterspørgsler på et domænes forskellige services, heriblandt almindelige hjemmesider. Navneservere er en grundlæggende del af Domæne Navne Systemet (DNS). De tillader at man bruger domænenavne (webadresser) til at besøge en server, frem for at skulle bruge de rå IP-adresser, som består af tal og punktummer. Et eksempel på en IP-adresse kunne være: 209.121.23.1

Hosting / Host: Oversat til dansk betyder det vært. Det er et alment brugt term inden for IT. I hjemmeside sammenhængen er “værten” den som administrerer de servere hvor din hjemmesides filer er opbevaret på. Det er disse filer dine besøgende indlæser når de besøger din hjemmeside adresse. Ofte vil en host også det mange vil kende som webhoteller. Disse udbydere kan f.eks. være:

og mange, mange flere.

En CDN kan hjælpe med:

  • Nedsætter indlæsningstiden (det sker ved at den sender en hjemmeside til en server der er tættere på den besøgende)
  • Nedsætter omkostningerne til hosting og båndbredde (med bedre levering af din hjemmeside, kan der skrues ned på kravene til din servers ydeevne)
  • Forøger tilgængeligheden af hjemmesiden på hele kloden (de filer der skal bruges for visning), og mindsker redundans, som groft sagt er unødig overflod af data
  • Forbedrer din hjemmesides sikkerhed, ved at kunne afværge et DDOS angreb og håndtere sikkerhedscertifikater m.m.

Og når vi nu har det på plads, kan vi gå til hvordan man opsætter en CDN.

Hvordan opsætter man en CDN?

Når man opsætter en CDN skal man gøre følgende:

  1. Find en udbyder

  2. Opret konto

  3. Vent, vent, vent!

  4. Følg op – Og så er du færdig!

#1 – Find en udbyder

Først og fremmest skal du finde frem til en udbyder af CDN service. Her findes der flere rigtig gode løsninger til mange forskellige priser. Omkostningerne afhænger af hvad det er du helt konkret forventer af en CDN, og hvordan den skal hjælpe dine besøgende til at få en bedre oplevelse af din hjemmeside, og hvilket niveau af sikkerhed du ønsker.

Her de 5 største udbydere inden for CDN service:

  • Akamai: Den største spiller på markedet som har et solidt setup bag sig, der er med til at levere bedre internet til den online bruger. Deres kunder er store brands og virksomheder, der driver meget trafik dagligt.
  • Stockpath (tidligere MaxCDN): Er grundlagt i 2009 i LA Californien. De har hurtige servere og et stort hjælpsomt community af brugere og webmasters fra alle afkroge af verden. De har de hurtigste svartider og fleksible prismodeller. Denne service er mest brugt til hjemmesider, blogs og spilplatforme.
  • Incapsula: Er en cloud-baseret applikations-leveringsplatform. Den anvender et globalt content delivery network for at levere sikkerhed, DDoS beskyttelse og afbalancere kapaciteten der bliver brugt. De arbejder bl.a. med Moz, Wix, SIEMENS og andre store online spillere.
  • Rackspace: Er gundlagt i 1998 i Texas. Deres cloud løsning er en helt unik i kombination med deres “pay as you go” forretningsmodel. Det er godt sted at hoste store filer eller statiske hjemmesider. Med 2 årtier i ryggen har de massere af erfaring, og et meget solidt og sikkert netværk.
  • Cloudflare (Denne udbyder anvender vi selv i Digitypes): Cloudflare er en af de hurtigst voksende SaaS udbydere inden for sikkerhed og ydeevne herunder: DNS, CDN, WAF og DDoS mitigation, og er med til at gøre internettet til et bedre sted at være. CloudFlare er kaptajn for den mest effektive DNS service i verden. De hoster f.eks. 6 millioner hjemmesider inden for Kina’s strengt kontrollerede internet grænser. Investorerne bag Cloudflare er blandt giganterne online, så som Google, Baidu og Microsoft. Cloudflare kan bruges af alle, fra den lille website til den store online markedsleder.

#2 – Opret Konto (Eksempel: Gratis Cloudflare opsætning)

Det første du skal gøre er at besøge dette link: https://dash.cloudflare.com/sign-up og begynde tilmelding + opsætning af CDN. Du skal indtaste e-mail (VIGTIGT: Bekræftelses mail bliver tilsendt), password og du vil blive ledt videre til næste skridt, hvor du skal indtaste din hjemmesides adresse og vælge den gratis pakke.

Cloudflare vil analysere din hjemmesides serveropsætning for at finde frem til den DNS-konfiguration, som er hos din host og / eller webhotel, alt efter domæne. I det næste trin vil de bede dig om at pege dine navneservere over på 2 af deres, som der bliver vist i tilmeldingen / opsætningen.

Når du klikker dig videre kommer du ind til Cloudflare kontrolpanelet:

Nu skal du logge ind hos din DNS-udbyder, eller DK-hostmaster, hvis det er et .dk domæne det drejer sig om. Her kan du nemlig pege dine navneservere, hen på den server der har en version af din hjemmeside liggende. Her vist med et .dk domæne hos DK-hostmaster:

Her kan du se de eksisterende navneservere der peges på. I feltet “Ny primær navneserver” skriver du den første navneserver der blev givet til dig i CloudFlare opsætningen. Du skal højst sandsynlig ikke indtaste nummer 2, da DK-hostmaster selv finder ud af det.

Når dine navneservere er ændret, kan du gå tilbage til Cloudflare opsætningen og fuldføre de sidste par trin inden du kommer ind i dit CDN kontrolpanel. Hvis du bruger WordPress og WP-rocket, vil vi klart anbefale at binde disse to sammen via backenden på din hjemmeside, for at lave den mest effektive opsætning af caching niveauer.

#3 – Vent, vent vent!

Efter udbyder har registreret at du har peget dit domænes navneservere over på deres server, kan der går nogle timer for at det er registret gennem de mange serverlag internettet består af. Du kan holde øje med hvilke navneservere din hjemmeside bliver hentet fra, via denne service. Husk at vælge NS (nameserver). Du vil se dem ændre sig hele over verden, de næste timer. Hav tålmodighed 🙂

#4 – Følg op – Og så er du færdig!

Ved at logge ind på din konto hos den valgte udbyder, kan du se status på om alt er kørende, og om den stadig er i gang med at få ændringer sendt gennem internettet. Hos Cloudflare ser det sådan her ud når de har registret de korrekte ændringer af navneserver:

Hvis du er i tvivl kan du også teste dit domæne, for CDN lervering af din hjemmeside vi denne DNS checker.

Efter 24 timer skulle alle ændringer gerne være trådt gennemgående i kraft. Det betyder at du er i mål, YAY! Du har nu gjort din hjemmeside mere sikker og hurtig, og hermed også gjort internettet hurtigere hvilket er godt for alle. Klap dig selv på skulderen!

Du er nu bedre beskyttet og altid online!!!!!

En endnu hurtigere hjemmeside?

CDN er et blandt flere tiltag i at få en hurtig og sikker hjemmeside. Vi har erfaringen og know-how’et inden for hastighedsoptimering, og har specialiseret os i det, inden for WordPress hjemmesider. Derfor vælger vi også selv kun at tilbyde en de få hosting løsninger, som WordPress selv anbefaler, og sikrer din hjemmeside blæser derudaf. Og her er en CDN løsning altid inkluderet.

Vi ved at der skal være styr på reducering af scripts og kode som sløver din hjemmeside. Vi ved at billeder oftest er den største synder når det kommer til indlæsningshastighed. Og så samarbejder vi med en af de få specialister, der går op i selv tiendedel sekunder og opdager alle udfordringer/muligheder, der ligger i hastighedsoptimering.

Skal vi sørge for din hjemmeside har de bedst mulige forudsætninger for at kunne præstere online? Kontakt os og vi lytter nøje til hvad du ønsker, og hvad vi høre du brug for.

Konklusion

Det er faktisk ikke så svært at opsætte en CDN. I vores eksempel med Cloudflare, var der faktisk kun 4 trin. Og med de mange fordele en CDN giver, er det næsten ikke nogen grund til ikke at bruge det. Så hvad venter du på? 😉

Om skribenten

Simon R.

Facebook

Er partner og når det kommer til tekst forfatning på vores blog, tager Simon sig som regel af de tekniske og kreative indlæg og gør sit ypperste for at sørge for alle kan følge med og kan få noget ud hans indlæg. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Simon på LinkedIn.

Image
Simon R.
Er partner og når det kommer til tekst forfatning på vores blog, tager Simon sig som regel af de tekniske og kreative indlæg og gør sit ypperste for at sørge for alle kan følge med og kan få noget ud hans indlæg. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Simon på LinkedIn.
    Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
    Google My business logoGoogle My business ratingx

    Kunderne siger:

    • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
    • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
    • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
    • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
    • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"