Image

Professionel videoproduktion – Forberedelse og optagelse 6 min.

29/04/2016
01/12/2020

Før i tiden skulle der graves dybt i kassebeholdningen hvis man skulle have råd til en professionel reklame- eller promoveringsvideo. Men i dag vil de fleste virksomheder kunne få lavet, eller selv lave videoer med et relativt beskedent budget. Derfor vil vi her på bloggen beskrive hvad der rent faktisk skal til, og hvordan vi selv griber det an, når vi laver professionel videoproduktion til kunder. Dette indlæg omhandler selve forberedelse og optagelse af videoen.

Se også: Post-produktion

Hvad er formålet?

Hvad end du laver videoen til dig selv, eller for en kunde er det vigtigt først at afdække formålet for din videoproduktion. Skal den præsentere virksomheden? Skal den sælge et bestemt produkt? Hvem er modtageren? Hvor skal videoen ud?
Som med alt andet der skal bruges til markedsføring handler det selvfølgelig i bund og grund om at kende sin målgruppe.

Ligegyldigt hvad videoen skal bruges til, bør der altid svares på disse spørgsmål:

  • Hvad er formålet/hvad vil vi opnå?
  • Hvad skal budskabet være?
  • Hvem henvender vi os til? Lav gerne personaer over målgruppen
  • Hvad er call-to-action? Hvad seeren skal fortage sig/tage med efter at have set videoen

Forberedelse

Laver du professionel videoproduktion for en kunde, er der helt sikkert endnu flere spørgsmål der er relevante at få svar på, for at fastsætte fokus og storyline for videoen. For at opnå det, udarbejder vi gerne et online spørgeskema til kunden. Det bidrager også til at personen der skal foran kameraet tænker over hvad der skal siges. Uanset om der er tale om interview, monolog eller voice over skal det der siges på skærmen øves godt igennem. For lige meget hvor godt man kender sin egen virksomhed, kan det være svært at finde de rigtige ord når først man står foran kameraet.

Det er vigtigt at man udover hovedoptagelsen også planlægger supplerende ogtagelser, også kaldet b-roll. En video bliver nemt meget kedelig hvis man udelukkende ser det samme motiv hele videoen igennem, selvom det er fra flere vinkler. B-roll kan være med til at skabe dynamik og understøtte det der bliver sagt på skærmen. Sælger man f.eks. et bestemt produkt kan det være optagelser af produktet der bliver fremstillet eller pakkes ned og klargøres til kunden.

Storyboard

Det er vigtigt på forhånd at have en drejebog for hvordan den endelige video skal tage sig ud. Det gør optagelserne nemmere, og specielt ved klipning og anden post-produktion vil det skære tid af processen. Derfor er det en god idé at udarbejdet et storyboard, der viser og beskriver de enkelte sekvenser i videoproduktionen. Selvfølgelig skal der også være plads til at improvisere lidt og fange de uventede gode øjeblikke, men det bør fylde relativt lidt, så produktionsplanen overholdes.

Udstyr

Kamera: Det er svært at lave en professionel videoproduktion uden et kamera, men hvilket kamera skal man vælge? I dag findes der mange gode kameraer der er til at betale. Vi bruger selv DSLR-kameraer (digitale spejlreflekskameraer), og nogle er bedre end andre. Samtidig skal der mere end et kamera til. Du skal regne med altid at optage fra mindst to forskellige vinkler, for at kunne lave en dynamisk klipning efterfølgende. Husk også tripods som kameraerne kan stå på, da langt de fleste optagelser vil indeholde dele med et billede der ikke bevæger sig.

Lyd: Umiddelbart skulle man ikke tro det, men lyden er faktisk det vigtigste element i selve optagelsen. Mange aspekter omkring optagelsen kan rettes, eller tilpasses i post-produktionen, mens dårlig lyd er mere besværlig at rette op på. Det er derfor ikke en brugbar løsning at bruge kameraets lyd, men der skal i stedet optages fra en selvstændig lydkilde. Er der personer der snakker på optagelserne vil den bedste løsning oftest være en levalier- / klipsmikrofon. Er det en voice over man bruger, er en studiemikrofon en bedre løsning.

Lys: Lyssætningen betyder rigtig meget for den endelige billedkvalitet. Det er vigtigt at hele billedsiden er ensartet, det gør man nemmest ved at sætte lys op, så man selv styrer hvordan det ser ud, selvom man filmer flere forskellige steder.

Opsætning

Man bør altid sætte sit lysudstyr op som det aller første. Det er det der tager længst tid at få helt på plads og rigtigt, og er det der sætter tonen for billedsiden. Præcis hvordan det skal se ud afhænger meget af situationen.

Herefter sættes kameraer op. Som tidligere nævnt bør man bruge mindst to kameraer, og de skal selvfølgelig fange hver deres vinkel. Har man en person i billedet, bør et kamera være direkte på personen, som bør stå enten lidt til højre eller venstre fra midten af billedet. På denne måde vil man skabe et lille naturligt rum i en af siderne, hvor der er plads til at indsætte supplerende grafikker.

Til sidst påsættes eller opsættes lyden. Er der personer i billedet som siger noget, er det vigtigt at sørge for de ikke har smykker o.l. på der skaber støj eller på anden måde ødelægger lyden.

En opsætning kunne se således ud:

videoproduktion

Optagelsen

Husk altid at lave en checkliste til selve optagelsen, så du er sikker på at alt er med, og der ikke mangler småting som kan forsinke optagelsen. En checkliste bør som minimum altid indeholde:

  • Kameraer
  • Lys
  • Mikrofon (gerne også en back-up mikrofon)
  • Ekstra batterier til kameraerne (det er surt at løbe tør når man kun har optaget halvdelen af videoen)
  • Storyboard + script

Før den første optagelse sættes i gang, bør der laves test af både kamera og lyd, for at sikre det hele kører ordentligt.

Når man så endelig er klar til optagelse, er det vigtigt at der på hver enkelt er nogle sekunders stilhed før og efter. Det gør bearbejdelsen i post-produktionen nemmere, og man vil f.eks. fange noget af rummets støj som efterfølgende kan fjernes. Lav også en markering af hvilken optagelse det drejer sig om, og hvilket take man er i gang med, gerne både auditivt og visuelt (f.eks. ved et klaptræ). Ofte vil der være behov for flere takes, før man rammer den helt rigtige.

Undervurder endelig ikke de suplerende optagelser. Jo mere b-roll du har, jo flere muligheder er der klippemæssigt efterfølgende, for at gøre videoen levende. Det kan også være relevant at fange nogle af øjeblikkene mellem optagelser, hvor der kan opstå en helt anden afslappethed og tilføje en ekstra dimension til videoen.

Har du brug for hjælp til en professionel videoproduktion?

[ninja_form id=1]

Grafik: Freepik

Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.