Videoproduktion – Post-produktion 6 min.
Vi har tidligere beskrevet de forskellige aspekter man skal have styr på i forbindelse med forberedelse og optagelse til en professionel videoproduktion. I dette indlæg vil vi komme ind på de grundlæggende ting der skal være på plads i forbindelse med post-produktion og distribuering.
Lyd
Det er vigtigt at lyden spiller, men selvom du har optaget lyden separat og med godt udstyr, er der som regel nogle ting der kan optimeres. Særligt rumstøj og rumklang kan skabe en ”mudret” lyd. Til at afhjælpe dette findes der heldigvis en masse gode værktøjer. Mange klippeprogrammer har dem indbygget, men der findes også dedikerede lyd-software, som klarer opgaven perfekt. Et godt bud på det, er det gratis program Audacity som virker både på Windows og Mac. I det er der mange funktioner og muligheder for at justere lyden. For at identificere rumstøjen, er det vigtigt at der i optagelserne er et par sekunder før og efter, hvor der ikke siges eller gøres noget, så denne kan identificeres.
Når man har optaget lyd fra end anden lydkilde en kameraet, skal denne selvfølgelig også synkroniseres. Her er det vigtigt at man ved begyndelsen på alle optagelserne klappede, enten med hænderne eller med et klaptræ. Der gør dig det nemlig muligt, relativt nemt at gå ind og se hvor lydbølgerne fra henholdsvis kameraet og den eksterne lydoptagelse matcher, og derved skal sættes sammen. Efterfølgende skal den originale lyd selvfølgelig fjernes.
Klipning
Laver du kortere videoer af maksimalt et par minutters varighed, er der sandsynligvis et begrænset antal scener og optagelser. I de tilfælde er det ikke nødvendigt på forhånd at logge disse. Laver man derimod længere videoproduktioner, giver det god mening at logge alle klip, og lave en rangering af dem. Det gøres ved at se samtlige klip igennem, og metodisk navngive hvert klip på en systematisk facon. En måde navngivningen kan se ud er:
[Scene][Kameravinkel][Take/optagelse][God/dårlig/acceptabel]
Det kunne i praksis f.eks. se således ud hvis scenen er et interview: Interview1-halvnær midt-god
Eller
Interview2-nær venstre-acceptabel
Det behøver ikke være denne form for navngivning, men brug en der giver mening for dig og gør det nemt at gennemskue når du klipper. Det gør det nemmere at overskue hvilke optagelser der skal bruges i klipningen, særligt når der er mange optagelser.
Samtidig er det vigtigt når man ser optagelserne igennem, at markere hvornår i optagelsen scenen begynder, og hvornår den slutter. Hvad enten man selv klipper, eller har en anden til det, effektiviserer det den endelige klipning.
Når du logger de suplerende b-roll optagelser, bør du også markere hvilken scene de kan bruges i.
Når du så er klar til at klippe, handler det selvfølgelig om at få det til at se så flydende og naturligt ud, som muligt. Du bør ikke bruge den samme indstilling / kameravinkel i for lang tid af gangen. Der vil garanteret være øjeblikke hvor det der siges har ekstra stor tyngde, og derfor vil være bedst i et nærbillede, mens andre situationer hvor der gestikuleres og bruges meget kropssprog gør sig bedre i et helbillede. Hold dig endelig heller ikke tilbage med at bruge dine b-roll optagelser, de kan gøre hele forskellen hvis det f.eks. er et interview det drejer sig om. De kan understøtte det der bliver sagt, samtidig med at der sker noget andet i billedet samt dække over at scenen består af forskellige optagelser der er klippet sammen med de bedste øjeblikke fra hver.
Farvekorrigering
Det er vigtigt at dine optagelser ser ensartede ud, og har det ønskede udtryk. Det kan du sørge for med farvekorrigering. Jo bedre lyssætningen har været, des mindre en opgave bør dette også være. Det kan også være at du gerne vil have billedet har en snært af tint i en bestemt farve – måske virker det for koldt eller for varmt – hvilket du også kan justere. Pas dog på med at overdrive dette. Man kan nemt blive fanget af at der lige kan skrues lidt mere, og så ender billedet med at se kunstigt ud.
Grafik
I langt de fleste erhvervsvideoer giver det god mening at inkludere nogle grafikker for at tilføje lidt lækkerhed og bidrage til informationsniveauet. Det er vigtigt allerede under optagelserne at tage højde for hvordan man vil bruge grafik og titler. Vil man bruge dem i billedet er det vigtigt at kameravinklen er indstillet til det, så der er plads i billedet. Laver man specielle grafiker og animationer der bruges som titler, eller klip mellem scenerne, er det også vigtigt at dette er tænkt ind allerede under optagelserne.
Musik
Selvom det oftest er hvad der bliver sagt i en video, der skal være fokus på, kan det nemt blive lidt halvkedeligt og stemningsforladt. Derfor er det altid en god idé at bruge musik der understøtter den stemning man gerne vil have. Det kan enten være musik der kører i baggrunden hele vejen igennem, eller udvalgte steder til at understøtte en aktivitet eller handling. Det er meget vigtigt at man vælger musik der har det rette udtryk, da musik i en forkert genre kan fordreje videoens budskab og fjerne fokus.
Husk altid kun at bruge musik du har rettighederne til. Det kan være en bekostelig affære at bruge andres musik uden tilladelse. Find derfor royalty free musik, eller køb rettighederne til det du gerne vil bruge.
Distribuering
Når videoen er færdig skal den ud i verden. Der findes mange forskellige platforme der hver har deres fordele. Youtube er den 2. største søgemaskine i verden, og er derfor den bedste platform hvis folk skal søge sig frem til din video. Kvalitetsmæssigt er Vimeo bedre, og du kan med fordel derfor også bruge den til at inkludere videoen på din egen hjemmeside. På Facebook kan du bruge videoer fra både Youtube og Vimeo, men Facebook fokuserer meget på deres egen videofunktion, og det kan derfor være den rette at bruge her.
Der er selvfølgelig ingen der siger at du ikke kan bruge alle 3 platforme, afhængigt af hvad du gerne vil med videoen.
Har du spørgsmål, eller brug for hjælp til din videoproduktion, post-produktion eller andet er du meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.