Podcast – Mp3’er, patenttrolde og markedsføring 5 min.
I dag kender de fleste af os til podcast, og mange lytter til dem hver uge. Men hvad er de egentlig og hvordan er de opstået? Skal man fortsat frygte de patenttrolde der har været særdeles aggressive overfor podcasterne? Og hvordan kan det bruges som markedsføring? Det vil vi forsøge at give et lille indblik i herunder.
Hvad er en podcast?
Ordet podcast er en sammentrækning af iPod (mp3-aspilleren fra Apple) og det engelske ord broadcast (der betyder udsendelse). Det er af Merriam-Websters ordbog defineret som: En udsendelse (med musik eller tale) der er gjort tilgængelig i digitalt format med automatisk download over internettet.
Det var ikke først med lanceringen af iPod’en at man begyndte at lave digitale webbaserede lydudsendelser, og der har også været flere andre navne (herunder audioblogging) før podcast blev accepteret som overordnet mainstream begreb for formatet. Men det at man pludselig kunne tage disse med sig rundt og det at man med mp3-filer kunne komprimere lyden til tilpas små størrelser, betød pludselig en kæmpe forskel. Samtidig begyndte man i 2003 at bruge RSS (Really Simple Syndication, som groft oversat betyder let opdateringsstrøm), der i forvejen gjorde det nemt at følge med i opdateringer på forskellige sider, til også at holde styr på og følge med i udgivelsen af podcasts.
I dag er det selvfølgelig endnu nemmere, da de fleste af os har en smartphone og man her kan holde styr på sine podcasts, og dem man abonnerer på automatisk kan hentes ned.
Du kan tage podcasten med dig. Som den klart mest mobile informations- og underholdningskilde kan du bruge podcasten når du kører i bil, gør rent, træner, går tur med hunden eller andre tilfælde hvor du er i gang med en aktivitet. Det er nok også en af grundende til at det er blevet så populært et medie, og i et liv der bevæger sig hurtigt, kan man altid tage podcasten med.
Patenttrolde
Med succes og den pengestrøm det kan medføre, kommer også folk der vil have del i det. Det amerikanske firma Personal Audio, LLC sagsøgte i 2013 flere af de største amerikanske podcasts, samt tv-stationer for deres online indhold. De mente at have patentet på online systematiserede episoder i serieformat, baseret på et patent fra 1996, som de forsøgte at indsende en ny version af i 2012.
Af mange betegnes firmaet som såkaldte ”patenttrolde”, der er virksomheder der tager mange patenter som de i princippet ikke har i sinde at realisere, og så sagsøge andre når de opnår succes med et lignende koncept. De har da også tidligere startet lignende patentsøgsmål mod bl.a. Apple, Samsung, Motorola, and HTC. Efter at have vundet $8M i en sag over Apple, sagsøgte de dem med det samme igen for samme patent over de devices der ikke var dækket af deres originale retssag.
Heldigvis førte en af sagerne i april i år (2015), til at en amerikansk domstol fratog Personal Audio, LLC flere nøgleelementer fra patentet, hvilket i praksis gør at man ikke længere behøver frygte dem når man laver en podcast.
Podcast som markedsføring
Vil man bruge podcasts som markedsføring er det ikke nok bare at fortælle om et produkt eller en service. Det handler om at oplyse, underholde eller inspirere og i samme ombæring promovere sig selv eller sin virksomhed. Hvis det bare føles som en lang reklame, er der ingen der gider at lytte med, eller endnu vigtige komme tilbage til næste afsnit. Det er nemlig når folk vender tilbage til, og følger med i en podcast at den største gevinst kan komme. Loyaliteten. Og i en amerikansk undersøgelse blandt 300.000 lyttere viste at 63% havde købt et produkt en podcast vært havde promoveret.
Hvis først brugerne abonnerer på din podcast, bliver den helt automatisk leveret til dem, de behøver ikke at huske at komme tilbage til din hjemmeside. De fleste podcast programmer downloader automatisk det nyeste afsnit, så det altid er klar til afspilning. Og langt de fleste der abonnerer på en podcast, bliver også ved med at lytte. Der skal unægtelig noget større arbejde til, for at få brugerne til at vende tilbage til hvert blogindlæg du laver. Det er lettere for brugeren at lytte end at læse.
Også selvom du måske ikke sælger et produkt, kan podcasts stadig bidrage til at sælge noget. Nemlig dig. Pocaster du om et emne der omhandler din branche eller noget relateret, og gør du det godt nok, kan podcasten være med til at profilere dig som en ekspert eller profil på området. For hvordan bliver man en ekspert? Ved at vise man er det.
Kig på din branche. Er der lige nu andre på dit felt der har en podcast? Hvis svaret er nej, og det vil det være i mange tilfælde, bør dit valg være endnu nemmere. For kigger vi på udvikling og tendenser, så vil flere og flere lytte til podcasts, og begynder du nu, kan du om 5 år have en kæmpemæssig fordel frem for dine konkurrenter. Det er en af de få kanaler hvor markedet ikke er mættet.
Desuden er folk bare forskellige. Nogle vil helst have deres information fra tekst, andre fra video eller lyd. Derfor er det bare vigtigt at være til stede på flere platforme. Og selvfølgelig undersøge hvad dine kunder eller brugere foretrækker.
Og sidst, men ikke mindst. Alle kan gøre. Man behøver ikke bekymre sig om stavefejl eller grammatik. Du har en stemme, brug den.