Falske følgere – det største problem med influencer marketing 15 min.
Hvad end du er en virksomhed der bruger influencer marketing, eller selv er en influencer der gerne vil leve af det, er der en stor udfordring: Falske følgere.
De falske følgere er i stigende grad et problem, fordi de ikke giver nogen værdi og reelle resultater. Slet ikke for de virksomheder der vil bruge en influencer, men heller ikke for influenceren selv.
Her ser vi nærmere på den udfordring det er, med udgangspunkt i Instagram, hvor problemet er størst.
Hvad er falske følgere?
Falske følgere er profiler på sociale medier, der er oprettet med det formål at sælge dem til rigtige profiler som følgere. Oftest for at få de profiler der køber, til at se mere populære ud end de i virkeligheden er.
Modsætningen til falske følgere er organiske eller virkelige følgere, der er profiler med rigtige mennesker bag, som følger en profil fordi de rent faktisk er interesserede i den.
Nogle ser det at købe falske følgere som en god genvej til at blive influencer, fordi det tager tid at opbygge en stor følgerskare organisk. Men er det en god idé?
Hvorfor er falske følgere et problem?
Det er flere gode grunde, men helt overordnet er falske følgere er et problem fordi det skader troværdigheden både for influencere, men også for de virksomheder der bruger influencer marketing.
Pengemæssigt vurderede cybersikkerhedsfirmaet Cheq at falske følgere i 2019 ville koste brands ca. $1,3 mia.
For virksomheder der vil bruge influencere er falske følgere et problem fordi:
1. Falske følgere køber ikke dine produkter
Falske følgere vil aldrig købe dine produkter, når du får lavet sponsoreret indhold hos en influencer. Selv hvis formålet med kampagnen ikke er at sælge produkter, men branding af virksomheden er der heller ingen effekt.
De falske følgere har bare ingen interesse i dig, fordi de er, ja, falske.
2. Influencere med mange falske følgere har som regel ingen troværdighed
Det er en meget udbredt misforståelse at mange følgere er lig med at personen de følger, er en de respekterer og stoler på. Det er langt fra altid tilfældet. Tværtimod.
Faktisk vil jeg sige at nøglen til effektiv influencer marketing er troværdighed.
Er influenceren ikke troværdig, og en følgerne lytter til, vil værdien sjældent være særlig høj. Og når snakken falder på influencere med mange falske følgere, er det altså også sjældent dem der har høj troværdighed.
Og er den influencer I som virksomhed vælger at bruge, en der på et tidspunkt kommer ud i en shitstorm – måske på grund af de falske følgere – er der noget der kan reflektere negativt tilbage på jer.
For influencere der gerne vil tjene penge på sponsoreret indhold er falske følgere et problem fordi:
1. Det overtræder (næsten altid) den pågældende platforms betingelser
De sociale medier hvor der er influencere tilstede har altid betingelser for brug af platformen. I disse kan du næsten være sikker på at anskaffelsen af falske følgere er mod disse betingelser.
På Instagram nævnes det både i deres fælleskabsregler:
Og også i deres platformspolitik:
Når man overtræder betingelserne, er der en risiko for at få sin profil slettet. Og uden en profil vil der altså ikke være meget influencer over dig 😉
2. Flere falske følgere betyder ikke automatisk flere interaktioner
Hvis du køber falske følgere, og der ikke også følger likes og kommentarer med, vil du helt automatisk have en lavere interaktionsrate, hvilket i virkeligheden er der hvor værdien er størst for de virksomheder der bruger influencer marketing.
Og selv hvis du også køber falske likes og kommentarer, vil disse også være nemme at spotte for virksomheder eller bureauer der arbejder med influencer marketing. Det betyder at du aldrig vil nå dem der for alvor er seriøse med deres kampagner, og dermed ikke komme til at skabe en langtidsholdbar karriere som influencer.
Interaktionsraten og antallet af følgere er der generelt en sammenhæng mellem, når man primært har virkelige følgere. Tallene vil selvfølgelig variere, men i gennemsnit vil de følge et mønster.
Ifølge Influencer MarketingHub ser gennemsnittet således ud:
- Ved under 1.000 følgere interagerer omkring 8% i gennemsnit
- Ved 1.000 – 10.000 følgere interagerer omkring 4% i gennemsnit
- Ved 10.000 – 100.000 følgere interagerer omkring 2,4% i gennemsnit
- Ved 100.000 – 1 million følgere interagerer omkring 1,8% i gennemsnit
- Ved over 1 million følgere interagerer omkring 1,7% i gennemsnit
Tallene kan ikke helt overføres til Danmark, hvor det er min erfaring at interaktionsraten er højere fra 10.000 følgere og op. Men er den lavere end ovenstående, er der derfor sandsynligvis også tale om mange falske følgere.
3. Det kan være i strid med markedsføringsloven
Køber du falske følgere kan det faktisk være i strid med markedsføringsloven og betragtes som bedrageri. Bl.a. fordi det kan betragtes som vildledning overfor de virksomheder der vælger at bruge dig som influencer. De vil indgå en aftale på et fejlagtigt grundlag, og vil få mindre reel eksponering end de betaler for.
4. Virksomhederne vil ikke få succes med at bruge dig som influencer
Har du mange falske følgere, vil de virksomheder der bruger influencer marketing ikke få de resultater de burde, ved at bruge dig.
Det betyder så selvfølgelig også at dem der ikke på forhånd har gennemskuet alle dine falske følgere aldrig vil bruge dig igen. Og så har du altså ikke en særlig holdbar forretningsmodel.
Hvor er falske følgere et problem?
På de fleste sociale medier kan man i dag købe falske følgere. De platforme det er et størst problem på, varierer meget fra land til land, og er afhængige af hvilke medier der er mest populære. I USA har der f.eks. været et virkelig stort problem med falske følgere på Twitter, hvilket ikke er tilfældet i Danmark, fordi platformen her ikke er nær så brugt.
Overordnet set er det dog på Instagram at falske følgere er det største problem, hvilket også er tilfældet i Danmark. Det samme gælder køb af falske likes og kommentarer på Instagram.
Hvordan opdager man falske følgere?
Der er mange ting man kan se på, for at få en god indikation på at der er falske følgere. Der vil ofte være de samme faresignaler på flere af de sociale medier, men her har vi igen taget Instagram som eksempel.
Interaktionsrate:
Profiler der har falske følgere vil ofte have en unaturlig lav interaktionsrate. Her snakker vi om antallet af interaktioner i forhold til antallet af følgere, sammenlignet med profiler der har virkelige følgere.
Et hurtigt tjek af dette, er derfor som regel det første man bør gøre. En unaturlig lav interaktionsrate er dog ikke automatisk lig med falske følgere. Men en influencer med lav interaktionsrate, er nok alligevel ikke den rette at bruge til sin influencer marketing kampagne.
Geografi:
Er der tale om en dansk influencer, der primært kommunikerer på dansk, bør de fleste følgere også sidde i Danmark. Så kommer de fleste fra Indien, bør alarmklokkerne altså ringe for fuld udblæsning.
Unaturlig stigning i antal af følgere (organisk udvikling er at foretrække):
Udviklingen i antallet af følgere, sker næsten altid i en naturlig kurve. Er der derimod kæmpe hop i antallet af følgere, kan det være en indikation på at de er købt.
Selvfølgelig er der undtagelser, så her kan det være en god idé at undersøge om influenceren har haft noget ekstra medieomtale, eller andet der kunne være grunden til en “unaturlig” stigning.
Pludseligt fald i antal af følgere:
Et stort pludseligt fald i antallet af følgere, er i langt de fleste tilfælde et resultat af en oprydning i falske følgere. Der har været rigtig mange tilfælde af at Instagram og Twitter, har lukket huller og ryddet op – og øjeblikkeligt forsvandt mange millioner falske følgere.
Hvem interagerer?:
Tag og kig på dem der følger en profil, og er der mange følgerne der ikke har profilbilleder, ikke har nogle posts, ikke selv bliver fulgt af nogle o.l.? Ja så er der en stor sandsynlighed for at de er falske.
Hvordan ser kommentarerne ud?:
Er der en overvægt af meget korte og ensartede kommentarer, virker det også mistænkeligt. Helt korte kommentarer på engelsk, eller overdreven brug af emojis kan være et tegn på købte kommentarer fra falske profiler.
Rigtige kommentarer vil som regel være nogle der går mere i dialog med indholdet.
Næsten identisk like-rate på alle posts:
Der vil næsten altid være et større udsving i hvor mange likes og kommentarer, forskellige typer posts får. Derfor kan det være et tegn på falske følgere og køb af interaktioner fra disse, hvis en profil næsten altid får det samme antal likes.
Værktøjer til at opdage falske følgere
Det kan selvfølgelig være noget tidskrævende manuelt at gennemgå de ovenstående trin, for at sikre at man ikke bruger influencere med falske følgere. Derfor findes der også en lang række værktøjer, der kan gøre det nemmere at få noget af indsigten.
Langt de fleste gode værktøjer til at finde falske følgere er forholdsvis dyre, men der findes også et par gratis alternativer. Herunder har vi udvalgt et par rettet mod Instagram. Et premium, og et gratis:
HypeAuditor
HypeAuditor kan bruges til at analysere Instagram og Youtube profiler. Det er en af de bedste værktøjer når man skal analysere profiler, og finde falske følgere. Dog er det også et af betalingsværktøjerne, hvor du skal betale for de enkelte rapporter du skal bruge, eller betale fra $299 om måneden, for yderligere funktioner.
Fake Follower & Audience Credibility Checker
Fake Follower & Audience Credibility Checker (ja ikke det mest sexede navn til et værktøj) på Influencer MarketingHub, er et meget simpelt og brugbart værktøj til at lave hurtige tjek af Instagram profiler.
Selvom værktøjet ligger på Influencer MarketingHubs hjemmeside, kører det faktisk på HypeAuditors motor, men forskellen er her at du kan få en lidt anden og bedre indsigt, end i deres egen gratis version.
Her kan du se:
- En influencers antal følgere
- Deres interaktionsrate
- Forholdet mellem antallet af likes og kommentarer
- En estimeret kvalitetsscore af følgerne
Med rød, gul og grøn indikeres det ved hvert punkt om det er godt, middel eller dårligt, som du så kan bruge til at lave en første vurdering af kvaliteten af følgere.
Særligt kvalitetsscoren, kan være med til at afgøre om det er en influencer der er interessant at arbejde sammen med. Har de en score under 80, bør man nok allerede her droppe af kigge mere på dem, og gå videre til bedre potentielle samarbejdspartnere.
Lad os tage et par eksempler på nogle danske influencers – uden at nævne navne 😉
Eksempel på en troværdig dansk Instagram influencer
Den første er en af de influencere jeg helt konkret ved, arbejder meget seriøst med sin troværdighed og at opbygge rigtige organiske følgere. I branchen snakker man om at hun er en af dem der giver størst værdi for virksomheder at indgå et influencer marketing samarbejde med.
På alle parametre scorer hun godt, og specielt interaktionsraten er god. Men vigtigst af alt, hun har en kvalitetsscore på 92 hvilket er ekstremt godt. Der er ingen tvivl om at der er tale om mange virkelige og engagerede følgere.
Eksempel på en utroværdig dansk Instagram influencer
Den anden jeg har valgt, er en der har væsentligt flere følgere, men som ikke umiddelbart har en ligeså stor troværdighed. Før jeg overhovedet kiggede nærmere på nogen analyse, havde jeg en mistanke om at der kunne være en stor del falske følgere.
Vi kan her se at der er en væsentlig forskel, og at der i kvalitetsscoren er beskrevet en negativ trend i følger-grafen og at følgerne muligvis er uatentiske.
Så selvom denne influencer altså har væsentlig flere følgere end det første eksempel, har han ikke ligeså høj troværdighed. Og igen er det bare vigtigt at understrege at et højt antal følgere er ikke lig med høj troværdighed.
Så af de to eksempler, er jeg slet ikke i tvivl om hvem jeg ville bruge i min influencer marketing kampagne. Er du?
Er det altid influencerne selv der køber falske følgere?
Nej det er det faktisk ikke. Ofte vil de fleste større influencers opleve at der helt automatisk kommer falske følgere. Er det ikke bare en dårlig undskyldning fra influencerne tænker du måske? Men nej den er egentlig god nok.
Dem der sælger følgere i stigende grad bliver kreative, i forhold til at de ikke automatisk skal blive opdaget af de sociale mediers algoritmer. Det handler om at de skal virke ægte, og derfor følger de falske profiler i dag ikke kun dem der køber sig til dem, men også en række andre store influencere.
Derfor ser man faktisk at dem der har allerflest falske følgere, faktisk er nogle af de mest kendte, som også har flest organiske følgere. F.eks. er personer som Ellen Degeneres, Katy Perry,Taylor Swift og Ariana Grande nogle af dem med flest falske følgere. Det giver egentlig god mening, da det virker mere naturligt at man følger de store profiler, som kan være med til at de falske profiler virker mere naturlige.
Men om man selv har købt de falske følgere eller ej, er det vigtigt at influencerne selv undersøger deres egne profiler, og rydder ud hvis der er falske følgere. Ellers risikerer man at fremstå utroværdig.
Så om du selv er influencer, eller en virksomhed der gerne vil bruge influencer marketing, husk altid at lave tjekke profilernes troværdighed. Det er nemlig det autentiske, virkelige publikum der giver de gode resultater på bundlinjen.