influencer marketing hvad er en influencer

Influencer marketing – Hvad er det? 5 min.

12/10/2017
01/12/2020
Oplæsning
Læsetide: 5 min.

Bruger du influencers til din markedsføring? Hvad end svaret er ja eller nej, har du sikkert hørt begrebet influencer marketing. Det er et af de helt store buzzwords i disse år. Men hvad er det egentlig? Det kigger vi på her.

Hvad er en influencer?

En influencer (eller det mere danske: Influent) er en person på de sociale medier eller blogs, der følges af mange. De laver deres eget indhold, som når ud til rigtig mange øjne.

Der findes influencers på alle de sociale medier. Nogle er store på Youtube eller Instagram, andre på Twitter eller LinkedIn. Nogle har mange følgere på tværs af platforme, mens andre kun fokuserer på en.

Det er meget forskelligt hvad de laver. Nogle laver deres eget helt unikke indhold, mens andre gør sig i det mere meningsbaserede.

Det er dem der lyttes til online, hvorfor de kan være den oplagte markedsføringskanal.

Forskellige influencers har selvfølgelig forskellige målgrupper. Nogle når meget bredt ud, mens andre har en mere dedikeret niche-skare.

Hvad er influencer marketing?

Har du et produkt, en service eller lignende kan du bruge influencers som markedsføringskanal og brandambassadører.

Med influencer marketing kan du få garanteret at din markedsføring når et bestemt publikum. Influencers følgere er nemlig ret loyale, og en del af dem vil med garanti se det indhold, de deler. Også når de annoncerer for dig.

Helt konkret vil influencer marketing typisk bestå af et samarbejde mellem en influencer og en virksomhed/brand. Det samarbejde vil oftest være i form af en promovering af et produkt eller brand, i det medie og den platform influenceren er aktiv på.

Influencer marketing = troværdighed

Som sådan er det ikke noget nyt fænomen, for man har altid brugt kendte som ambassadører og reklamesøjler.

Dog ser vi tendenser der viser at online influencers fremstår som mere troværdige end de traditionelt kendte, specielt blandt de unge. F.eks. viser en stor undersøgelse fra 2016, at 70% af millennials stoler mest på indluencers. Det er specielt fordi de anser stjernerne på de sociale medier mere som ligesindede end de traditionelt kendte.

Og influencer marketing virker fordi influencerne generelt fremstår troværdige for deres følgere, også når de optræder som annonceplatform. En tysk undersøgelse peger på at influencer marketing er den markedsføringstype der har den største troværdighed. En af grundende til det, er at mange føler de kender de influencers de følger, og en anbefaling fra dem kan derfor næsten ligestilles med en anbefaling fra en ven. Noget de fleste vil kunne genkende er mere effektivt end traditionel reklame.

Hvilken type Influencer og medie bør du vælge?

Som med det meste andet markedsføring, handler det om hvilken målgruppe du gerne vil ramme. Det ved du forhåbentlig godt. Lidt sværere kan det være at identificere hvilke influencers og medier, der er mest passende til den målgruppe.

Er du en avanceret bruger på de sociale medier, har du måske en idé om det, men er det ikke tilfældet har du heldigvis andre muligheder.

Den helt lavpraktiske løsning kan være at søge råd i dit netværk, fordi det er ikke helt usandsynligt at nogen her kender til en influencer der kan være relevant. Det kunne også være at finde ud af hvem dine eksisterende kunder følger. Det vil ofte være en god indikation på nogen der kunne være det rette match for dig.

Det kan også være i form af keyword research, enten via Google eller det relevante sociale medie. Vil du finde en blogger så prøv at søge på keywordet +blog. Det kunne også være en søgning på Youtube, og dukke den samme Youtuber med mange følgere op flere gange i dine research, kunne det være en oplagt mulighed.

En anden, og nok nemmere løsning, er at vælge et bureau der har erfaring med influencers og sociale medier, til at finde den rette samarbejdspartner og skabe kontakten.

Lyt til influenceren omkring indholdet

En influencer kan have en for dig perfekt skare af følgere, men hvis ikke det indhold du vil præsenterer passer ind, er det nok en dårlig idé. Derfor vil du som regel få mest ud, af sammen med den pågældende influencer at finde frem til hvilken type indhold og kampagne der vil fungere bedst i forhold til deres følgere. De sidder også inde med en masse data om deres følgere, og ved hvad der fungerer i forhold til at få dem til at interagere med indholdet. Det er en unik ressource, som det er meget svært at få adgang til ved andre former for markedsføring.

Hvad koster det?

Som med det meste andet kommer det an på hvilket omfang du går efter. De største Youtubere vil være væsentlig dyrere, end en blogger der har en smal skare af nichefølgere. Samtidig betyder det selvfølgelig også noget om det er en enkeltstående annoncering eller en længerevarende kampagne.

Nogle influencers har bureauer, managers eller agenter der forhandler og fastsætter deres priser, mens andre repræsenterer sig selv. Noget der bestemt også kan have en betydning for den endelige pris.

Husk at overholde lovgivningen

I Danmark (og de fleste vestlige lande) er der et krav om at man som forbruger skal kunne se når noget er en reklame. Derfor kan du komme på kant med loven, hvis dit samarbejde med en influencer ikke gør opmærksom på at det er sponsoreret indhold. Det kan få konsekvenser både få dig og influenceren, så husk at være opmærksom på det.

Er det på de visuelle og tekstlige medier hvor man bruger #, som f.eks. Instagram, Snapchat og Twitter, kan man hashtagge indholdet med enten #reklame eller #sponsoreret.

I videoer på f.eks. Youtube bør det nævnes i starten af videoen og/eller med en tekst i videoen. Skriv det også i beskrivelsen der vises under videoen.

Er det på en blog, skal det skrives at der er tale om reklame eller sponsoreret indhold.

Vil du gerne vide mere omkring hvordan du kan bruge influencer marketing til din virksomhed eller brand, er du meget velkommen til at kontakte os.

Grafik: Freepik

Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.
    Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
    Google My business logoGoogle My business ratingx

    Kunderne siger:

    • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
    • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
    • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
    • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
    • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"