Fritlægning

Fritlægning af billeder – sådan gør du det nemt 7 min.

29/01/2021
02/05/2022
Oplæsning
Læsetide: 7 min.

Sommetider har man bare brug for at fjerne et billedes baggrund. Det er også det man kalder fritlægning af billeder. Om det er til et produktbillede, grafisk design eller der bare ikke er den helt rigtige baggrund til det nye profilbillede. Men det behøver heldigvis ikke være så svært, som man tror. Og der findes mange alternativer til Photoshop. 

I denne blog kommer jeg med anmeldelser af hjemmesider, der skulle være nemmere alternativer til fritlægning af billeder end Photoshop. Kvaliteten af de online værktøjer svinger lidt, men der var guld imellem – endda også helt gratis!

Men da mit formål var, at se om der findes en nemmere fritlægning af billeder end Photoshop, runder vi af med det populære program, da de også har lavet en “nemmere” måde at fritlægge.

REMOVE.BG

Jeg starter hårdt ud med hjemmesiden der hedder remove.bg, en hjemmeside der virker overraskende godt. Den får selv de mindste detaljer med og undlader meget få detaljer fra billedet. Ved hjælp af kunstig intelligens, analyserer remove.bg dit valgte billede og registrerer de mennesker, der er på billedet. Og så fjerner den automatisk alt andet. Det er klart en hjemmeside der er værd at bruge, også er den lige til, det tager kun 5 sekunder og så er det frigjort. Det er ikke til at overse, hvor du skal uploade dit billede og komme i gang med transformationen.

Hos remove.bg skal du hverken oprette dig eller være logget ind, for at kunne fritlægge et billede. Billedet er ligetil at downloade og klar til brug. Dog skal man lægge mærke til, da du ikke har bruger hos dem, vil billedet blive slette lidt efter du har downloadet det frigjorte billede. Du vil have mulighed for at downloade billedet op i til 612 x 408 pixels.

Vil du have en større version skal du oprette en konto hos dem. Endnu et lille minus ville være, at du ikke har muligheden for at kunne ændre på fritlægningen. Men da programmet er så godt i sig selv, ville jeg jeg lige med dette billede jeg har brugt som eksempel, heller ikke ændre noget. 

før fritlægning af billeder med remove.bg
Før fritlægning i remove.bg
efter fritlægning af billeder med remove.bg
Efter fritlægning i remove.bg

Alt i alt en stærk anbefaling herfra til remove.bg.

Apowersoft Online Background Eraser

Apowersoft var også en hjemmeside, der blev med at dukke op, da undersøgte emnet. Så selvfølgelig skulle den prøves. Men når den første man fandt var remove.bg, så skuffer Apowersoft gevaldigt. Hjemmesiden er på ingen måde så præcis og effektiv som remove.bg.

Dog er der her, hvis du er utilfreds med dit resultat, mulighed for at bruge redigeringsværktøjerne til at redigere programmets fritlægning af billeder. Men… du skal have tålmodighed. Det tager lang tid, hvis du har mange små detaljer på billedet.

Hjemmesiden tilbyder dig 30 gratis billeder og derefter skal du betale for medlemskab og betale pr. billede. Så du skal købe 1000 billeder for 446 kr., hvilket er helt absurd til den form for billedbehandling. Så ville det bedre kunne betale sig at købe Photoshop og gøre det selv. Så jeg vil bestemt ikke anbefale denne hjemmeside. 

Fritlægning med Apowersoft
Fritlægning med Apowersoft.

Adobe Spark

Adobe tilbyder også en gratis online redigering. Programmet Adobe Spark er lavet til at lave indlæg til sociale medier på få sekunder. Så da jeg fandt ud af, at hjemmesiden også kunne lave fritlægning af billeder, havde jeg allerede lidt høje forventninger, fordi det er Adobe.

Jeg må sige at det var lidt af en skuffelse. Dog ikke så skuffende som Apowersoft, da Adobe i det mindste prøver at gøre det mere livagtigt, i forhold til Apowersoft. Kan se at programmet er smart til storys og opslag, hvor det så også er muligt, at kunne fritlægge billeder i samme program. Men så er det også det. Jeg ville nok ikke bruge fritlægningsdelen i professionelle forhold.

før fritlægning af billeder med Adobe Spark
Før fritlægning i Adobe Spark
efter fritlægning af billeder med Adobe Spark
Efter fritlægning i Adobe Spark

Adobe Photoshop

Så er vi nået til Photoshop, som er en del af hverdagen for de fleste der arbejder med billeder og grafisk design.

Selvom Photoshop måske skræmmer de fleste der ikke arbejder professionelt med billedbehandling, når man snakker om programmet, er der ikke noget at være bange for i denne omgang. For at vise en nemmere måde, end at gå helt ned i detaljerne ved brug af Photoshop. Så har de udarbejdet en knap, som ordner det hele for dig. Og den skal jeg selvfølgelig nok vise dig her:

Guide til nem fritlægning af billeder med Photoshop

 1. Åbn billede der skal fritlægges i Photoshop

  Lås så dit lag op, så du kan arbejde med billedet.Photoshop_fritlægning

 2. Fjern baggrunden fra dit billede

  For at få et skarpere resultat kan du gå ind og fjerne farverne, for at Photoshop har nemmere ved, at forstå hvad du gerne vil fremhæve. Dette gør du under Channels. Hvis dit billede er ligesom mit, kan du også bruge Brush Toolet, for at fjerne de mindre vigtige ting. Hvis properties ikke er hvor min er, skal du finde den under “window” øverst på din skærm. Når du har klikket på properties, ruller du ned i bunden og finder “Remove Background”, her trykker du og Photoshop klarer resten.Photoshop_fritlægning

Photoshops nemme løsning, er dog stadig ikke en løsning jeg ville bruge til et detaljeret billede. Men jeg ved at Photoshop har mange andre forskellige løsninger, som fungerer meget bedre, men det betyder så også, at man skal lægge meget mere tid i fritlægning af billeder. Men lige denne løsning ville jeg ikke anbefale, især ikke hvis du ikke lige har programmet liggende, da du skal købe Adobe pakken for at kunne bruge Photoshop. 

før fritlægning af billeder med Photoshop
Før fritlægning i Photoshop
efter fritlægning af billeder med Photoshop
Efter fritlægning i Photoshop

Hvilken metode til fritlægning af billeder er hurtigst og bedst? 

Efter at have prøvet flere af disse programmer der skulle kunne det samme, gav det et meget forskelligt udfald. Jeg har dog en klar favorit blandt test programmerne, da det er ligetil at gå i gang med og det tager ingen tid at fritlægge.

Har du læst hertil er det nok ikke en overraskelse: Remove BG, er bare en klar vinder blandt de programmer jeg har testet til fritlægning af billeder. Jeg tror ikke det kan gøres hurtigere eller billigere. Og det er jeg ret stor fan af det, når man ikke snakker professionelt set. Det skal dog siges, at jeg tror alle programmer ville fungere helt fint til at fritlægning af produktbilleder, men det er med at prøve sig frem og hvad man investerer af penge og tid.

Men hvis du ikke vil investere hverken tid eller penge, så vil min klare anbefaling være at gå ind på https://www.remove.bg/.  

Leder du efter billeder til din designprojekter, så læs denne artikel: https://digitypes.dk/gratis-billeder-5-gode-ressourcer/

Om skribenten

Stine Magnussen

Stine er multimediedesigner, som har flair for den kreative og digitale verden. Hun er stor fan af mange forskellige typer content produktion. Stine udgiver og designer alt fra blogindlæg til videoproduktion, og elsker alt det kreative arbejde. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Stine på LinkedIn.

Image
Stine Magnussen
Stine er multimediedesigner, som har flair for den kreative og digitale verden. Hun er stor fan af mange forskellige typer content produktion. Stine udgiver og designer alt fra blogindlæg til videoproduktion, og elsker alt det kreative arbejde. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Stine på LinkedIn.
  Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
  Google My business logoGoogle My business ratingx

  Kunderne siger:

  • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
  • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
  • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
  • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
  • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"