Android

Sikkerhed på Android telefoner bør prioriteres 4 min.

26/01/2017
01/12/2020

I november 2016 opdagede et amerikansk cybersikkerhedsfirma malware i form af en ”backdoor” på op til 700 millioner Android smartphones på verdensplan. Det drejede sig om telefoner produceret i Kina, der hver 72. time sendte opdkaldslog, sms-beskeder, kontakter og lokationer tilbage til Kina. Det har været med til at flere har fået øjnene op for at sikkerhed på Android enheder bør være en prioritet.

Android markedsandel

Det er ikke første gang man hører om sikkerhedsproblemer i forbindelse med smartphones, men hvorfor er Android meget mere berørt af det, i forhold til andre platforme? En hel naturlig forklaring er at Android er det langt mest benyttede styresystem på smartphones.

android markedsandel

Som du kan se herover har Android i flere år med stor afstand været det mest benyttede mobil styresystem, og har foreløbigt toppet i tredje kvartal af 2016 med en global markedsandel på 87,8%. Med så stor en andel giver det derfor også bedst mening for cyberkriminelle at fokusere på Android.

Du er din egen værste fjende

Siden 2012 har Google faktisk haft en service kørende der scanner alle apps der uploades til Google Play i flere forskellige inkarnationer. Her bliver alle apps automatisk afprøvet og scannet for malware, og opdages noget bliver det manuelt bekræftet af en Google medarbejder. Det betyder at det er meget lidt sandsynligligt at din telefon bliver inficeret hvis du downloader en app fra Google Play.

Dog sker det alligevel ind imellem at en inficeret app sniger sig ind, som de automatiske scanninger ikke fanger. Det er ofte når det drejer sig om helt nye skadelige koder eller nyfundne sikkerhedshuller, der endnu ikke kan scannes for.

Så hvad gør man hvis man gerne vil være på den sikre side?

Brug et antimalware program

Som udgangspunkt er du selv skyld i det, hvis der havner malware på din telefon. Undtaget er selvfølgelig de tilfælde hvor det allerede var på din telefon da du købte den. Men med mindre du installerer en app du ikke burde have, er chancen for at blive inficeret meget lille.

Men med mindre du er sikkerhedsekspert, kan man også nemt komme i tvivl om man har gjort noget forkert.

Her er de tre største grunde til at lave en antimalware scanning

  • Du installerer apps uden om Google Play
  • Roder ved standardindstillingerne
  • Har købt en telefon fra et land der ikke lever op til de sikkerhedsstandarder der er i de fleste vestlige lande

Hvilken antimalware app til Android bør man bruge?

Ligesom de fleste kender det fra deres pc, der findes der utallige forskellige løsninger. Mange af de samme findes til Android, og laver du en hurtig søgning, kan du sikkert også genkende nogle af navnene. Men ligesom til pc’en er det også forskelligt hvor mange ressourcer de bruger, og hvor meget bloatware der ligger i appsne.

Det er derfor smag og behag hvilken app der vil være bedst for dig, men for langt de fleste vil en letvægts app der kun har de funktioner du har brug for være tilsrækkeligt. En sådan er Malwarebytes Anti-Malware der også har en lignende løsning til andre platforme.

Android udbydere har forskellige standarder

I modsætning til Apples iOS platform, er der mange forskellige udbydere af Android platformen. Og de er alle sammen i stand til at lave deres egne versioner, men har ikke de samme standarder for hvor ofte der kommer sikkerhedsopdateringer. Det betyder at hvor en udbyder måske laver en opdatering til et sikkerhedshul dage efter det er opdaget, kan der måske gå uger eller måneder før en anden udbyder gør det.

At det ikke er alle der er lige hurtige er også noget som Google er opmærksom på, og de er derfor begyndt at rangere udbyderne, for at lægge pres på dem der er lidt langsommere

Så hvad bør du selv gøre for at holde din Android telefon sikker?

  • Installer kun apps fra Google Play
  • Undersøg om udbyderen af en app virker troværdig
  • Se hvilke områder app’en vil have adgang til – virker det relevant for det den skal kunne?
  • Rod ikke ved standardindstillingerne
  • Husk at opdatere din telefon
  • Lav en antimalware scanning – særligt hvis du køber en telefon fra eksempelvis Kina

Når vi laver en løsning der kører på Android går vi altid op i at det skal være så sikkert som muligt. Har du en Android løsning vi kan hjælpe med, er du altid velkommen til at kontakte os.

Grafik: Freepik

Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.
    Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
    Google My business logoGoogle My business ratingx

    Kunderne siger:

    • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
    • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
    • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
    • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
    • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"