scroller brugerne på hjemmesider?

UX Myte #1 – Brugeren scroller ikke på hjemmesider 6 min.

04/10/2018
17/08/2020

Vi møder ofte påstanden om at brugeren ikke scroller på hjemmesider, også når vi er i kontakt med samarbejdspartnere og kunder.

Hvilken opfattelse har du? Tror du at den gennemsnitlige bruger er vant til at scrolle på hjemmesider?

Det helt korte svar, Ja! Den gennemsnitlige bruger er vant til at scrolle, både når det kommer til hjemmesider og apps. Det er specielt noget vi er blevet vænnet til efter touchskærmenes gennembrud og sammensmeltningen af brugerflader, der skal virke på både mobiler og desktop computere.

I dette indlæg vil vi forsøge at understøtte og redegøre for, at brugerne udmærket godt kender til scroll funktionen, og i udpræget grad bruger den. Så hvis du gerne vil se noget data og undersøgelser før du ændrer holdning, har vi samlet dem til dig lidt længere nede i indlægget. Men du bliver altså nødt til at scrolle for at se dem 😉

Scroller du ikke selv på de sociale medier?

Selvom den gennemsnitlig bruger ikke var vant til at scrolle tilbage midt i halvfemserne, er vi i dag helt vant til at man scroller på hjemmesider, uanset hvilke digitale enheder vi bruger.

Størstedelen af os har en eller flere brugere på de sociale medier hvor indholdet er drevet af man skal scrolle, som f.eks. Facebook, LinkedIn, Instagram og mange, mange andre. Så de brugere der ikke er vant til at scrolle online i dag, har formentlig levet under en sten de seneste mange år 😀

At scrolle i 2018 er = brugervenlighed

Når det kommer til det sammenhængende eller lange indhold, skaber du ofte også en langt større brugervenlighed med en scroll funktion, fremfor at prøve at opdele indholdet i ét skærmbillede eller over flere sider. At prøve at fortælle alt i det første skærmbillede når det kommer til din hjemmeside, er en uddateret UI (brugerflade) konvention, som teknologien har overhalet.

For at sikre at alle brugere forstår at de skal scrolle, skal du dog overholde nogle designprincipper og levere kvalitetsindhold som holder brugeren interesseret og engageret. Husk at det første indhold du viser brugeren på hjemmesiden, er det indhold der skal gøre dem nysgerrige nok til at scrolle længere ned.

Undersøgelser og data beviser at brugeren scroller på hjemmesider:

  • Chartbeat, der beskæftiger sig med dataanalyse, har analyseret over 2 miliarder besøg på hjemmesider, og fandt frem til at 66% af brugerens opmærksom, på en normal medie hjemmeside, blev brugt under skillelinjen.
  • Heatmap virksomheden ClickTale har analyseret 120.000 sidevisninger i løbet af en periode på en måned. Resultatet viste at brugerne brugte scroll funktionen på 76% af de sider de besøgte, og på 22% af de besøgte sider, scrollede brugeren helt til bunds, uanset hvor langt indholdet var. Det ændrer dog ikke på at den øverste del af din hjemmeside er den vigtigste, da det er her du overbeviser den besøgende om at bevæge sig videre i dit online univers.
  • Designbureauet Huge målte på scroll handlingen i en serie af brugertest, og fandt frem til at deltagerne næsten altid scrollede, uanset om de blev hjulpet på vej eller ej.
  • En af de førende brugervenlighedseksperter Jakob Nielsens eyetracking studier, viser at selvom store dele af fokus er over skillelinjen på forsiden, scroller brugeren altså stadig ned – specielt hvis siden er designet med henblik på en scroll oplevelse. En brugeradfærd der altså har ændret sig markant i forhold til tidligere.
  • Milissa Tarquini gennemgik Analytics for TMZ.com, og fandt ud af det link med flest klik, lå helt i bunden af forsiden. Derudover berettede hun at AOLs penge og finans hjemmeside også fik mange kliks i bunden af deres forside, på trods af at man skal scrolle.
  • Brugervenlighedsstudier fra Software Usability Research Laboratory viste at brugeren kan læse længere tid på sider med scroll, fremfor at skulle bladre mellem forskellige sider. Deres studie bekræfter påstanden om at brugeren udmærket kan finde ud af at scrolle.
  • Jared Spool’s lidt ældre brugerundersøgelse viser at brugerne scroller, selvom de selv siger at de ikke scroller. Det viste sig endda at længere og “scrollbare” sider fungerede bedre for brugerne i undersøgelsen.
  • I july 2011 valgte Apple at fjerne scrollbaren fra Mac OS X (så den som standard var indstillet til ikke at blive vist). Det viste tydeligt at brugerne er så vant til at scrolle, at de ikke engang har brug for et visuelt input for at forstå funktionen.

Og hvis du har brug for lidt humoristisk vinkel på skillelinjens betydning og hvordan brugeren er vant til at scrolle, kan du klikke her: Life Below 600px

Sæt fokus på scroll funktionen:

Den bedste måde du kan imødekomme alle type brugere, uanset om de vant til at scrolle på hjemmesider eller ej, er ved at lave klare indikationer på at der findes mere indhold længere nede på siden.

Dette kan du gøre med en tydelig nedadgående pil i bunden af det første skærmbillede, og hvis du skal gøre den rigtig fængende, kan det også være en ide at animere en bevægelse på pilen i et loop. Det kan f.eks. gøres så pilen står og hopper, med et fast interval. Og der findes adskillige flere måder til hvordan du kan gøre brugeren opmærksom på at de skal scrolle.

Her et lille billede på hvad interaktive elementer i forbindelse med scroll kan, betyde for brugernes måde at anvende din brugerflade på (ja ja, vi ved godt det også er det billede vi viste i starten, men vi mennesker er jo dårligere til at fastholde opmærksomheden end en guldfisk):

brugerne scroller på hjemmesider

Konklusion

Vi synes det burde være rigeligt med dokumentation og argumenter for at brugerne scroller på hjemmesider. Det er simpelthen blevet en standard. Og hvis ikke du scroller, hvordan er du så nået hertil?

Er du fortsat uenig, vil vi dog gerne høre fra dig. Du kan enten kommentere herunder indlægget, eller kontakte os. Vi er altid interesserede i at høre gode argumenter, selvom det er noget vi måtte være uenige i.

Om skribenten

Simon R.

Facebook

Er partner og når det kommer til tekst forfatning på vores blog, tager Simon sig som regel af de tekniske og kreative indlæg og gør sit ypperste for at sørge for alle kan følge med og kan få noget ud hans indlæg. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Simon på LinkedIn.

Image
Simon R.
Er partner og når det kommer til tekst forfatning på vores blog, tager Simon sig som regel af de tekniske og kreative indlæg og gør sit ypperste for at sørge for alle kan følge med og kan få noget ud hans indlæg. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Simon på LinkedIn.
    Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
    Google My business logoGoogle My business ratingx

    Kunderne siger:

    • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
    • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
    • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
    • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
    • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"