EPUB3

E-bøger – EPUB3 4 min.

20/11/2015
12/05/2022

E-bøger bliver mere og mere populære i takt med teknologien bliver bedre, og i forbindelse med at vi får flere opgaver med e-bøger har vi her kigget lidt mere ind i hvad e-bøger er. Mere specifikt ser vi nærmere på det format der giver flest muligheder, nemlig EPUB3.

Den moderne e-bog historisk set

Der har historisk været lidt uenighed om hvornår en e-bog, er en e-bog. Er det bare når man lagrer en bog elektronisk, eller skal bogen også kunne læses via elektronik?

Derfor vælger vi her kun at se på e-bøger som man også kender det nu, nemlig når det drejer sig om en bog der både er lagret og læses elektronisk.

I 1971 blev Project Gutenberg lanceret af Michael Hart med det formål at gøre bøger frit tilgængelige for offentligheden, og den første tekst der blev digitaliseret her var den amerikanske uafhængighedserklæring. De første mange år, blev alle bøger indtastet manuelt, ord for ord, men fra 1989 blev det muligt at skanne bøger ind via billedskannere og optisk karakter genkendelse. Det siger sig selv at i 1971 var computeren ikke bredt tilgængeligt, og derfor har det selvfølgelig taget noget tid at få udbredt. Men i dag kan man tilgå projektet online, og gratis læse over 50.000 bøger på computere, smartphones og tablets.

En af de første eksempler på masseudgivelse af en e-bog er Peter James thriller Host, der blev udgivet på to floppy disks i 1993. Selvom der var stor kritik fra det litterære miljø, som forudså det ville blive de trykte bøgers død, solgte Host 12.000 eksemplarer digitalt.

Herefter er der blevet udgivet mange bøger digitalt, men det har først for alvor vundet frem i den brede offentlighed ved lanceringen af Amazons Kindle i 2007. Det var ikke den første fuldt dedikerede e-bogslæser, men den første der gik mainstream.

Hvad er fordelen?

Mange foretrækker nok stadig at sidde med den fysiske bog, hvis de får muligheden for at vælge mellem analoge og digitale bøger, men jo mere teknologien udvikler sig, des flere fordele kommer der også.

Med de lagringsmuligheder vi har i dag, fylder de fleste e-bøger ganske lidt. Og i princippet kan du gå rundt med flere tusinde bøger i lommen, hvor du med de fysiske ikke engang kan have en. Samtidig kan det være rart at man ikke længere skal tænke over bogmærker, da e-bøgerne altid husker hvor man er kommet til. Noget der specielt kan være nyttigt hvis man er i gang med flere bøger på en gang.

Kigger man på fagbøger, kan det være en stor hjælp at kunne tage noter og lave overstregninger direkte i bogen, så det kobler sig sammen med teksten. Derudover er det rart ikke at skulle i byen og købe en bog, men kan hente den direkte ned til sin enhed, på få sekunder.

Og med de nye formater, specielt EPUB3, har man pludselig muligheder, som man ikke tidligere har haft for at effektivisere kommunikation og formidling.

Hvad kan EPUB3?

Det bringer os til det nyeste og hidtil mest imponerende e-bogsformat EPUB3. Tidligere var pdf det største og bedste format for digitale publikationer, men stille og roligt er EPUB ved at overtage tronen. Fordelen ved EPUB er at det er et dynamisk format der kan tilpasse sig den enhed det læses på, hvorimod pdf er statisk. Den første version af EPUB blev rullet ud i 2007, som den officielle standard af International Digital Publishing Forum.

EPUB3 standarden blev udgivet i november 2014, og er altså stadig ret nyt. Helt enkelt er dette format en hjemmeside pakket ind som en bog, og man kan vise mange af de samme ting her, som man kan på en hjemmeside. Resultatmæssigt betyder det også at man reelt set kan lave e-bøger i EPUB3 med funktionalitet som man ellers skulle udvikle en app for at se. Og det vil i mange tilfælde være væsentligt billigere at lave en e-bog.

Med EPUB3 følger man HMTL5 standarden, og det er derfor blevet muligt at inkludere lyd, video, animationer og interaktioner direkte i e-bogen. Det gør det muligt at lave interaktive bøger, hvilket er en stor fordel i forhold til læring og kommunikation og er specielt anvendeligt når man laver f.eks. børnebøger, fagpublikationer og magasiner.

Men som med så mange andre nye topstandarder tager det tid før EPUB3 er fuldt ud implementeret. Det giver sig også udtryk i manglen på e-bogslæsere der fuldt ud understøtter formatet, men stille og roligt kommer det. Se mere om: e-bogslæsere.

Eksempler

Vil du gerne se hvordan det fungerer i praksis, se da den EPUB3 e-bog vi har produceret for BioCare CPH:

Apple enheder (Mac, iPads eller iPhones)

Alle andre enheder (på Digitypes Cloudreader)

Vil du gerne have produceret en e-bog, skal du være meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.
  Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
  Google My business logoGoogle My business ratingx

  Kunderne siger:

  • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
  • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
  • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
  • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
  • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"