E-bogslæsere

E-bogslæsere 5 min.

27/11/2015
08/01/2020

Vi har tidligere skrevet om e-bøger, og det nye e-bogsformat EPUB3. Her var vi kort inde på manglen af e-bogslæsere der kan klare de nyeste formater. Derfor kommer en beskrivelse af forskellige typer af e-bogslæsere, den udbredelse der hidtil har været på markedet og Digitypes egen Cloudreader.

Udbredelse

I USA, der sammen med England er de steder hvor e-bøger har mest vind i sejlene, estimeres det at ca. 23% af alle solgte bøger i 2015, er e-bøger. Det svarer til ca. 56 mia. kr.  Dog kan antallet af solgte e-bøger være endnu højere, da der her kun tælles bøger med som har et ISBN-nummer, hvilket flere og flere selvstændige e-bogsudgivelser ikke har. Noget som branchen altså også skal til at vende sig til.

I det kontinentale Europa, som Danmark er en del af, har salget og udbredelsen af e-bøger ikke været nær så høj. En af de primære faktorer til det, er prisen. I England som er det land med næststørst udbredelse, koster en gennemsnitlig best seller som e-bog ca. 60 kr., mens den i Tyskland vil koste ca. 140 kr. I Danmark ser vi samme tendens som i Tyskland. Altså lader det til at det er forlagene der selv bremser udbredelsen, selvom e-bøger ikke har nær de samme produktionsomkostninger som traditionelle bøger.

Langt de fleste e-bøger sælges stadig via Amazon.com, enten til deres egne dedikerede e-bogslæsere, eller til deres app på andre enheder.

Dedikerede e-bogslæsere

Amazon var dem som for alvor startede bølgen af e-bøger tilbage i 2007, med udgivelsen af deres Amazon Kindle. Og selvom det ikke var dem der udviklede det, var det specielt bruge af e-ink (elektronisk blæk), som tiltrak mange kunder, og gjorde at læseoplevelsen blevet meget lig med fysiske bøger. En ulempe ved Kindle frem for stort set alle andre, er at de bruger deres eget format MOBI og ikke det åbne EPUB format.

Kindle er stadig den største spiller på markedet for dedikerede e-bogslæsere, men der findes utallige andre, der prøver at gøre dem kunsten efter. Særligt Kobo får gode anmeldelser og stigende salgstal.

En fordel ved mange af de dedikerede e-bogslæsere er at man ikke fristes til lige at tjekke mail, eller anden surfing, fordi det ikke er det der er deres formål.

Dog er der også store ulemper, med mindre man kun læser bøger der indeholder tekst, da det nye format EPUB3 bruger HTML5 som de fleste dedikerede e-bogslæser enheder ikke kan læse endnu, fordi de ikke er bygget til samme slags ”hjemmeside-læsning”.

Som apps/programmer

I takt med udbredelsen af iPads og andre tablets, er mange også begyndt at læse deres e-bøger på disse, fordi de allerede har enheden og derfor ikke behøver at anskaffe sig de fastlåste e-bogslæsere. Derudover er det også muligt at bruge sin pc eller mac. Der findes mange forskellige apps og programmer med e-bogslæsere på tværs af alle platforme og styresystemer.

På alle Androidbaserede tablets har man med Google Books mulighed for at tilgå e-bøger, og har også indbygget muligheden for at købe bøger.

Hos Apple kan man på deres enheder bruge iBooks, og den tilknyttede iBookstore.

Derudover findes der en masse tredjeparts apps, der enten gør det muligt at læse sine egne bøger, eller købe fra deres markeder. Herunder kan det nævnes at både Amazon Kindle og Kobo har lavet apps til Android, iOS og Windows Phone, og at hvis man har købt bøger hos dem, vil de være tilgængelige ligegyldigt hvilken enhed den læses på.

Og så er der også danske Mofibo, som er bøgernes svar på Netflix eller Spotify. Her betaler du et månedtligt abonnement, og kan så læse alle de bøger du vil.

Derudover er der nogle browsere hvortil der kan hentes plugins, der kan bruges som e-bogslæsere.

De bedste EPUB3 e-bogslæsere

Selvom der findes alle disse e-bogslæsere, er det langt fra dem alle der er kompatible med de nyeste standarder. Faktisk er det meget få af dem der fungerer med alle de funktioner der ligger i EPUB3. Så indtil de andre kommer ind i kampen, er her det lille udvalg af læsere der fungerer helt som de bør:

iBooks (virker på iPhone, iPad og Mac computere)

Azardi (virker på Windows, Mac og Linux computere)

Readium (et plugin til Chrome browseren, der gør dig i stand til at læse EPUB3)

Lucifox (et plugin til Firefox browseren, der gør dig i stand til at læse EPUB3)

Digitypes Cloudreader

Set i lyset af manglen på e-bogslæsere der kan håndtere EPUB3, har vi hos Digitypes for at gøre det så nemt som muligt for vores kunder, lanceret en cloudreader. Den gør det muligt, som en af de eneste i verden, at læse alle typer af e-bøger direkte i browseren, uden at skulle installere noget ekstra. Vores Cloudreader baserer sig på Readiums open source kode, og kan bruges på alle platforme fra computere til tablets og smartphones.

Vil du gerne se hvordan det fungerer i praksis, se da den EPUB3 e-bog vi har produceret for BioCare CPH:

Digitypes Cloudreader

Vil du gerne have produceret en e-bog, skal du være meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.
  Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
  Google My business logoGoogle My business ratingx

  Kunderne siger:

  • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
  • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
  • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
  • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
  • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"