RankBrain

Hvad er Google RankBrain og hvordan virker det? AI & søgninger 3 min.

25/05/2017
19/08/2020

Hvad er Google RankBrain og hvordan virker det? Du har sikkert hørt om Googles kunstige intelligens (AI), som bruges til en masse konkrete ting og forskning. Men vidste du at de også bruger kunstig intelligens til at behandle søgeresultater i deres søgemaskine? Det gør de med Google RankBrain.

Hvad er Google RankBrain?

I 2015 bekræftede Google at de bruger kunstig intelligens til at behandle de søgeresultater du ser, når du søger efter noget på deres søgemaskine. Denne kunstige intelligens der gør brug af maskinlæring hedder RankBrain.

Hvad er maskinlæring?

Maskinlæring blev i 1959 beskrevet af gaming og AI pioneren Arthur Samuels som:

”Gør computere i stand til at lære uden at være blevet eksplicit programmeret til det.”

Det vil altså sige at computeren er i stand til at lære noget nyt, uden der skal menneskelig programmering ind over, til at fortælle den helt præcist hvad den skal lære.

Så når en kunstig intelligens gør bruger maskinlæring, kan den altså lære nye ting og tilpasse sig.

Hvordan virker Google RankBrain?

Hovedformålet med Google RankBrain er at levere mere relevante resultater til brugerne i Google søgninger, ved at fortolke betydningen af hele sætninger fremfor blot at fokusere på enkelte ord.

Rent praktisk betyder det at RankBrain kan forstå og håndtere long tail (”den lange hale” på dansk) søgninger, og forstå hvordan de er forbundet med bestemte emner. Det understreger altså vigtigheden af at man i dag ikke bare skal tænke i enkeltstående søgeord, men mere i relevante sætninger og overordnet relevant indhold.

Det handler altså mere om en overordnet forståelse og sammenhænge, end bare at vise resultater med de enkelte ord og sætninger.

Som et resultat af det, kan den kunstige intelligens også gå ind og forstå sætninger den aldrig før er stødt på, og finde sammenhænge med andre den tidligere har håndteret.

På den måde bliver der leveret søgeresultater som er relevante for brugeren, selvom det ikke nødvendigvis er præcis den sætning de søgte på – i hvert fald i teorien.

Hvordan lærer Google RankBrain?

RankBrain lærer i øvrigt kun offline. Det gør den ved at få leveret historiske søgninger (ikke at det betyder ”gamle” søgninger, men blot at det ikke foregår i real time). Den lærer herefter at lave forudsigelser ud fra disse søgninger, disse testes og hvis de vurderes som gode nok kommer de med i den nyeste version af RankBrain og processen starter forfra.

Hvilke andre parametre er vigtige for Google RankBrain?

Den kunstige intelligens ser også på helt konkrette brugermæssige parametre, så som afvisningsprocent og tid brugt på en hjemmeside fra søgeresultaterne. Det betyder at hvis en side der dukker højt op i en søgning betragtes som irrelevant brugerne, vil Google nedprioritere den i fremtiden.

Derfor er det også her vigtigt, som i andre SEO-sammenhænge, at ting som titel og meta beskrivelse sidder lige i skabet, så brugerne klikker sig ind på siden når den dukker op i en søgning.

Hvor vigtig er Google Rankbrain ift. SEO?

Der er mange forskellige faktorer der skal tages højde for i forhold til søgemaskineoptimering, og gør at du ikke bare uden videre bliver nr. 1 på Google. Men hvor placerer RankBrain sig i forhold til alle de andre ting du skal have styr på?

Google selv, siger faktisk at det er det tredjevigtigste element i din SEO, kun overgået af links og indhold.

Grafik: Freepik

Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.
  Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
  Google My business logoGoogle My business ratingx

  Kunderne siger:

  • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
  • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
  • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
  • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
  • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"