nofollow links

Hvad er nofollow og dofollow links? 7 min.

01/02/2018
01/12/2020

Når man har en hjemmeside, spiller links en utroligt stor rolle. Både at få andre til at linke til dig, og links på din egen side er ekstremt vigtigt. Links fra hjemmesider med stor autoritet kan betyde utroligt meget for din søgemaskineoptimering, men der er dog også forskel på hvordan der linkes. Helt konkret om der bruges nofollow eller dofollow. Men hvad er nofollow og dofollow links? Det kigger vi på her.

Et nofollow link fortæller søgemaskinernes robotter, at de ikke skal ”følge” linket. Det betyder at du som udgangspunkt ikke vil få gavn af linket i form af bedre rangering i søgemaskinerne.

Det kan f.eks. være fordi man vi signalere at man ikke nødvendigvis har tillid til hjemmesiden bag linket, og derfor ikke vil straffes ved at linke til en kilde med lav autoritet.

Nofollow links blev introduceret i 2005 som et middel til at bekæmpe spam-links i blogs, som på det tidspunkt var meget dominerende, og blev brugt som et middel til at snyde søgemaskinerne til at få sider højere op.

Et dofollow link fortæller søgemaskinerne at linket må følges. Et link er faktisk som standard et dofollow link. Før nofollow kom frem var der ikke noget der hed dofollow, og generelt bruger man heller ikke dofollow som begreb, men siger i stedet bare link. Dog er det ret praktisk at bruge dofollow når man snakker om nofollow, hvorfor vi også bruger det her.

Forskellen på nofollow og dofollow

Her kan du helt konkret se hvordan nofollow og dofollow links adskiller sig i forhold til søgemaskinerne:

sådan fungerer nofollow og dofollow eksempel

Koden til et nofollow link adskiller sig meget lidt fra et almindeligt link. Vil du linke til Google vil et almindeligt link (dofollow) se således ud:

<a href=”https://www.google.dk/”>Link tekst</a>

Mens et nofollow link til samme kilde vil se sådan her ud:

<a href=”http://www.google.dk/” rel=”nofollow”>Link tekst</a>

Her er der tilføjet attributen rel=”nofollow”, der fortæller søgemaskinerne at linket ikke skal følges.

Er du ikke så fortrolig med de tekniske aspekter, så kommer forklaringen her:

  • HTML er det kodesprog der er grundstenen for hjemmesider.
  • I HTML refererer <a> tagget til at der er tale om et link til en hjemmeside, fil, e-mailadresse o.l. (a’et står for anchor)
  • href bruger man inden i et <a> tag til at angive en adresse til en ekstern eller intern lokation på en hjemmeside.
  • rel angiver forholdet mellem den side du indsætter det på, og den side du linker til (rel er en forkortelse af relationship)
  • nofollow fortæller søgemaskinerne at linket ikke skal følges.

Google siger selv at de håndterer nofollow links på følgende måde:

Generelt følger vi dem ikke. Det betyder, at Google ikke overfører PageRank eller ankertekst på tværs af disse links. Når der bruges nofollow udelader vi mållinkene fra vores overordnede graf over internettet. Målsiderne kan dog stadig blive vist i vores indeks, hvis andre websites linker til dem uden at bruge nofollow, eller hvis webadresserne sendes til Google i et sitemap. Det er også vigtigt at bemærke, at andre søgemaskiner kan håndtere nofollow på marginalt anderledes måder.”

Teksten i fed herover har jeg markeret fordi det er lidt interessant. Tidligere var konsensus at når et link er nofollow, så følger Google det ikke. Men når Google siger ”Generelt følger vi dem ikke”, betyder det også at det ikke er definitivt.

Og sider med høj autoritet der som udgangspunkt kun bruger nofollow links når de laver eksterne links, kan stadig give dig noget troværdighed eller trust.

F.eks. er alle links fra en side som Wikipedia nofollow links, men bliver din hjemmeside brugt som en kilde, giver det noget troværdighed.

Hvordan ved man om andre linker med nofollow til sin hjemmeside?

Der findes mange gode professionelle værktøjer til at arbejde med SEO, der også indeholder redskaber hvor du kan få indsigt i hvem der linker til dig, og hvilken type links der er tale om. Bruger du allerede disse har du garanteret også styr på hvem der linker til dig. Er du derimod mere grøn udi søgemaskineoptimering, findes der heldigvis også gode gratis SEO værktøjer, der hurtigt kan give dig denne indsigt.

Helt konkret vil vi anbefale at prøve SEO Review Tools’ Backlink Checker. Her kan du gratis få en lille indsigt i hvem der linker til dig, om det er dofollow eller nofollow og hvilken ankertekst der bruges.

Eksempel på SEO Review Tools' Backlink Checker
Eksempel på SEO Review Tools’ Backlink Checker

Det er en rigtig god indgang til at få den første indsigt i dine backlinks. Vil du tage det endnu mere seriøst kan du prøve ahrefs. De har en 7 dages gratis prøveperiode, og der er her virkelig mange redskaber der kan hjælpe dig på vej til at blive top professionel på søgemaskineoptimering.

Du kan selvfølgelig også vælge at bruge et bureau der arbejder med SEO, for at få hjælp af nogen der ved hvad de laver.

Når du linker til sider med lav autoritet, eller en side du ikke ved om er troværdig eller ej, bør du bruge nofollow links.

Sælger du links bør du faktisk også bruge nofollow, ellers overtræder du Googles retningslinjer for god skik. Det er ikke sikkert de vil opdage det, men hvis det opdages risikerer du at blive straffet af Google, og det vil kunne ses på dine placeringer i søgeresultatet. Så pas på med det!

Har du en kommentarsektion eller et forum tilknyttet din hjemmeside, bør links som standard være nofollow. Når man åbner op for at andre kan skrive, åbner man også op for at de kan linke, og du mister dermed kontrollen over de hjemmesider der linkes til.

Når det kommer til interne links, altså når du linker til andre undersider på din hjemmeside, bør det være dofollow links. Her skal du nemlig gerne signalere til Google at der er relateret indhold de gerne må følge og indeksere.

Så når nu nofollow links ikke giver dig en fordel i søgemaskineoptimeringen, giver det så overhovedet mening at linkbuilde på nofollow kilder? Ja det gør det faktisk.

Et nofollow link kan blive til et dofollow link hos en anden kilde.

Hvis en højtrafik kilde med stor autoritet linker til dig med et nofollow link, er det aldrig en dårlig ting. Specielt hvis det er en del af brødteksten. For det første kan det give en masse god trafik hvis deres besøgende klikker sig ind til din side, for det andet kunne det være at en anden side også vil linke på baggrund af at den første gør det. Og dette link kunne muligvis være et dofollow link.

Så selvom du ikke får ligeså meget ud af et nofollow link, kan det altså skabe stor værdi hvis det kommer fra en stor side med høj autoritet. Et link, specielt et der er opstået organisk, vil typisk resultere i flere.

På den måde vil et nofollow link fra en hjemmeside med høj autoritet, kunne give mere værdi end et dofollow link fra en kilde med lav autoritet. Så gå altid efter at få links fra kilder med høj autoritet når du laver linkbuilding.

Grafik: Freepik

Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.
    Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
    Google My business logoGoogle My business ratingx

    Kunderne siger:

    • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
    • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
    • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
    • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
    • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"