hvad er en cinemagraph cover

Hvad er en cinemagraph? 5 min.

08/02/2018
19/08/2020

Når man laver grafisk kommunikation er man altid ude efter noget der står ud og skaber opmærksomhed. Det kan man f.eks. gøre med billeder, grafikker, video o.l. Man kan også gøre det med en cinemagraph, der er en hybrid mellem et billede og en video.

Men hvad er en cinemagraph?

hvad er en cinemagraph animeret

En cinemagraph er et som et still billede, hvor der er bevægelse i et enkelt område, oftest i form at et loop der gentages. Oftest laves det ud fra en videoptagelse, hvor man vælger det område, hvor der skal være bevægelse, mens man ”fastfryser” resten af optagelsen. Det resulterer ofte i en mere stilistisk flot og kunstnerisk udtryk, end hvis der var tale om et almindeligt billede eller video.

Hvilket filformat er en cinemagraph i?

Man ser oftest en cinemagraph som en GIF-fil, men man ser det også brugt i almindelige videoformater, så som MP4, MOV, AVI o.l.

Hvordan adskiller en cinemagraph sig fra en almindelig GIF?

Selvom en cinemagraph sagtens kan, og oftest bruges i GIF filformatet, adskiller det sig fra en normal GIF. De fleste GIF’er viser korte videoklip fra film, tv o.l., hvor man ser den fulde bevægelse i klippet. Derimod ser man i en cinemagraph kun delelementer i bevægelse, mens resten ligner et still billede.

Her kan du se eksempler på begge typer:

eksempel på en gif
Et eksempel på en gif
eksempel på en cinemagraph
Et eksempel på en cinemagraph

En cinemagraph fylder mindre end video

Det er vigtigt at din hjemmeside indlæses så hurtigt som muligt, og snart bliver det endnu vigtigere at du også har en hurtig mobil hjemmeside.

Video er rigtig godt til at gøre en hjemmeside ekstra lækker, men de fylder også bare rigtig meget, og gør derfor hjemmesiden langsommere.

Her kan en cinemagraph være et godt alternativ, da de ikke fylder ligeså meget som videoer, og faktisk i mange tilfælde kan gøre det lidt mere lækkert at se på, end en video.

Hvornår kan du bruge en cinemagraph?

Som sagt fungerer cinemagraphs godt som et alternativ til tunge videoer på din hjemmeside.

Derudover fungerer de godt som blikfang i din kommunikation på de sociale medier. Det at det først ligner et almindeligt foto, men at man så ser et element bevæge sig, er bare iøjnefaldende, og hvis det er godt lavet har du en vinder.

Det er også et medie der kan være godt at bruge i nyhedsbreve.

Videooptagelse til en cinemagraph

Når du selv laver optagelser til en cinemagraph, bør du stille kameraet på en tripod, så framen (rammen) for din optagelse, forbliver dem samme. Oftest vil en cinemagraph laves ud fra en videooptagelse, men det kan også lade sig gøre at lave med ud fra en serie af fotos, f.eks. som når du har lavet en timelapse. Igen er det bare vigtigt at framingen forbliver den samme i alle billederne.

Hvordan laver man en cinemagraph?

Der findes flere forskellige værktøjer til at lave cinemagraphs. De fås fra de gratis til de ret dyre. Nogle fungerer kun på Mac, andre kun på Windows og så er der dem der virker på flere platforme.

Der er bl.a.:

Microsoft Research Cliplets: Microsoft Research Cliplets er et stykke gratis software fra Microsoft hvor du relativt let kan lave cinemagraphs. Desværre er det kun tilgængeligt for Windowsbrugere, hvilket selvfølgelig giver god mening når det kommer fra Microsoft.

Cinemagraph Pro: Cinemagraph Pro fra Flixels er et super godt stykke software udelukkende til at lave Cinemagraphs. Det er intuitivt og brugervenligt, og man kan komme i gang med at lave cinemagraphs på få minutter. Ulempen? Det er meget dyrt for hvad det er. Du kan betale for et abonnement som koster $199,99 om året, eller du kan købe en licens for $399,99. Skal du lave mange cinemagraphs, kan det måske godt betale sig, men vi synes at prisen er lige lovlig høj.

Photoshop: Er du Photoshop bruger, kan du også lave cinemagraphs her. Det er ikke helt ligeså nemt som i de programmer der udelukkende er lavet til cinemagraphs, men det kan sagtens lade sig gøre. Vil du give dig i kast med at lave cinemagraphs i Photoshop, har Hubspot lavet denne gode guide.

Må man bruge andres cinemagraphs?

Med cinemagraphs forholder det sig, som hvis det var en hvilken som helst anden type medie. Hvis der er copyright på skal du have rettighedshaverens tilladelse, men hvis der er brugt en creative commons licens, må du gerne bruge det.

Du kan eventuelt søge efter cinemagraphs på nogle af de gratis billed- og/eller videotjenester. F.eks. kan du på en af de bedste tjenester Pexels, gå ind på deres timelapse kategori, hvor der er en masse gode videoer at gå i gang med.

Se også: Hvad er SVG filer?

Grafikker: Vitor Pamplona og djandywdotcom

Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.
  Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
  Google My business logoGoogle My business ratingx

  Kunderne siger:

  • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
  • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
  • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
  • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
  • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"