hurtigere mobil hjemmeside

Hvorfor det er vigtigt med en hurtigere mobil hjemmeside ⚡ 6 min.

25/01/2018
01/12/2020

Snart bliver det endnu vigtigere med en hurtigere mobil hjemmeside.

Globalt set har det mobile internetbrug for længst overhalet brugen på computer.

Mobil vs. desktop internetbrug december 2017
Grøn: Mobil – Lilla: Desktop

Tidligere kunne du slippe af sted med en hjemmeside der ikke fungerede ligeså godt på mobilen, som på computeren. Det kan man ikke længere. Og nu skal du til være endnu skarpere.

Google prioriterer nemlig det mobile internet højere. Hvordan de gør det, og hvad du kan gøre for at få en hurtigere mobil hjemmeside, kigger vi på her.

Google mobile-first index

Allerede i november 2016 begyndte Google at nævne deres mobile-first index.

Tidligere indekserede Google alle hjemmesider ud fra desktop versionen af en hjemmeside. Men i takt med at mobilen i stigende grad bliver den dominerende enhed til at tilgå internettet, var det ikke længere holdbart. Derfor det nye mobile-first index.

Med mobile-first, ser Googles søgerobotter på hvordan en hjemmeside ser ud, både på mobil og desktop versionen, samt at indholdet er det samme. Og med tiden vil mobilvisningen primært blive brugt til at rangere hjemmesider, og til at forstå struktureret data.

For sider der er responsive betyder dette ikke det store, men sider der har haft en separat mobil side, eller en overhovedet ikke haft en mobilvenlig side, vil effekten være stor.

Responsiv hjemmeside

Der er ingen vej uden om – din hjemmeside SKAL være responsiv. En responsiv hjemmeside tilpasser sig automatisk til den skærm den vises på. Det vil sige at design og indhold automatisk tilpasses, og at det er den samme hjemmeside du besøger, og ikke en separat mobil hjemmeside, hvilket tidligere var standarden.

Med mobile-first index, er du altså nu tvunget til at have en responsiv side, med mindre du vil straffes af søgemaskinerne.

Ny mobilopdatering fra Google i juli 2018

Google meddelte onsdag d. 17. januar 2018, at hastigheden din hjemmeside indlæses på, på mobiltelefoner vil spille en markant større rolle for sidens rangering i søgeresultaterne. Denne ændring i Googles algoritmer træder i kraft fra juli 2018.

Tidligere har load tiden for hjemmesider allerede spillet en rolle i rangeringen, men med fokus på desktop søgninger.

Det er ikke så tit at Google på forhånd kommer med denne type udmeldinger, i forhold til større ændringer, så derfor er dette en god mulighed for at være på forkant med ændringerne.

4 Tips til at få din mobil hjemmeside til at loade hurtigere

Men hvor starter man så når man gerne vil gøre sin hjemmeside hurtigere på mobil? Her foreslår vi, at man starter med at kigge på disse tre områder:

#1: Optimer billeder

Billeder på en hjemmeside er oftest en af de helt store syndere, når det kommer til langsomme load tider. Men din hjemmeside bliver også kedelig uden billeder, gør den ikke? Og hvad gør man så?

Når det kommer til billeder er der flere muligheder. En nem måde, er at kigge på, hvor stort det billede du uploader er. Og sammenlign det med hvor stort er den reelle visning på din hjemmeside er. Tit uploader mange nemlig et billede der har en højere opløsning, end der faktisk er brug for. Og her vil der altså kunne skæres noget væk.

Et andet aspekt: Er dine billeder komprimeret? Ofte vil du kunne komprimere dine billeder ret meget, uden at du taber nævneværdig kvalitet i forhold til visning på skærm. Er det noget du ikke er klar over, er dine billeder med stor sandsynlighed ikke komprimerede, og du vil derfor også her kunne spare plads og dermed indlæsningshastighed på din hjemmeside.

Der findes adskillige gratis værktøjer til at komprimere dine billeder, f.eks. finder du 5 gode her. Bruger du WordPress er det også muligt at finde plugins der klarer det for dig, f.eks. Imagify.

#2: Minify din kode

”Minifying code” der løseligt kan oversættes til at ”minifisere kode”, betyder at du fjerner unødvendig eller overflødig kode, der ikke påvirker din sides funktionalitet. Der vil ofte snige sig kode ind, som i virkeligheden kunne fjernes.

Google linker selv til nogle gode ressourcer til at hjælpe dig med det her.

#3: Load kun toppen af siden / lazy loading

Hvad er det vigtigst at indlæse som det første? Det er selvfølgelig det som brugerne ser. Og når de kommer ind på din hjemmeside, om det er på mobil eller desktop, ser de kun det øverste af siden. Resten kan indlæses i takt med de scroller.

Det kaldes ”lazy loading”, og kan hjælpe dig med at få presset loadtiden yderligere ned.

#4: AMP

AMP står for ”Accelerated Mobile Pages”, der på dansk betyder accelererede mobil sider, er et stadig meget nyt tiltag. Helt basalt er det en side der vises på mobil, og er skåret helt ind til benet og kun indeholder kode og elementer der indlæses hurtigt.

Derudover har AMP sider den fordel at de nemt kan caches af Google, således at Google hurtigt kan indlæses den fra deres egne servere ligeså snart der klikkes på dem i en søgning.

AMP sider opprioriteres også af Google i søgninger, og man kan se et lille lyn ud fra søgeresultatet på mobilen.

Eksempel på AMP i Google søgning

Bonus: AdWords og landing pages

Bruger man Google AdWords til at annoncere på, vil man også opleve at hastigheden på den landing page (den side man linker til i annoncen), påvirker kvaliteten af din annonce.

Kvaliteten af din annonce påvirker også prisen, og det du kommer til at betale for annoncer. Så lav altid gerne en dedikeret landing page når du annoncerer, som også er ekstra optimeret til at indlæses hurtigt. Det er et aspekt ved annoncering og Google AdWords mange negligerer.

Se også: Hvorfor WordPress er den bedste hjemmeside platform

Grafik: Freepik

Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.
    Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
    Google My business logoGoogle My business ratingx

    Kunderne siger:

    • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
    • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
    • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
    • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
    • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"