Youtube SEO

Youtube SEO – sørg for dine videoer er synlige & bliver fundet 12 min.

28/03/2019
01/12/2020

I dag er videoer en af de vigtigste elementer inden for marketing – specielt online. Men gør du alt hvad du kan for at de også rent faktisk bliver fundet? Du kender garanteret begrebet SEO (søgemaskineoptimering) i forhold til hjemmesider, men vidste du at SEO også er noget du kan lave på Youtube? Det kan du, og ikke mindre relevant, det bør du. Men hvad Youtube SEO er, og hvad du skal gøre, det kigger vi på her.

Hvad er Youtube SEO?

Youtube SEO er søgemaskineoptimering af videoer på Youtube. Altså hvordan man optimerer videoer til at rangere højere i søgeresultaterne på Youtube, og til dels også på Google.

Youtube er den andenstørste søgemaskine på internettet, kun overgået af Google. Men SEO-mæssigt er der slet ikke ligeså stort et fokus på platformen. Derfor er der store muligheder for at komme til at rangere højt. Så kom hellere i gang med det nu, så du har et forspring når konkurrenterne vågner op.

Derudover bliver der også vist resultater fra Youtube i Googles søgeresultater, hvorfor Youtube SEO også kan hjælpe din overordnede SEO-indsats.

Youtube videoer i Google søgeresultat
Eksempel på Youtube videoer i en Google søgning

Nu vi har fået styr på hvad Youtube SEO er, så lad os gå videre til det mere praktiske arbejde i hvad du skal gøre for at få optimeret videoerne.

Se også: Hvad koster SEO?

Youtube søgeordsanalyse

Ligesom med dit normale arbejde med SEO, begynder Youtube SEO også med søgeordsanalysen. Det handler altså om at finde ud af hvad din målgruppe søger efter på Youtube.

Lav en liste af søgeord du tænker kan være relevante, og lav også noget indledende research på videoer der allerede er lavet om det emne din video skal handle om.

På Youtube kan du blive hjulpet godt på vej af Youtubes egne foreslåede søgeord:

Youtube foreslåede søgeord
Eksempel på autocomplete i Youtube søgning

Derudover er der en række værktøjer du kan bruge:

Værktøjer der kan hjælpe dig på vej med Youtube SEO & søgeordsanalyse

Hvilke Youtube søgeord skal man gå efter?

Når du så har fundet frem til en god portion Youtube søgeord, skal du til at udvælge et eller flere at gå i gang med. Men hvilket bør man vælge?

Vi vil, til at starte med, anbefale at gå efter søgeord der ikke er den store konkurrence på. Der vil sandsynligvis være færre søgninger på disse, men de er nemmere at komme til rangere højt på.

Specielt hvis du endnu ikke har så mange abonnenter, er det en optimal strategi, da du ellers fra start vil være bagud på point.

Samtidig kan det være en god idé at gå efter søgetermer der allerede også dukker op i Googles søgeresultater. Og her kan du i hvert fald meget lavpraktisk finde ud af hvor der allerede tages videoer med på en søgning. Det eneste du skal gøre er:

  1. Lav en søgning på Google med dit søgeterm
  2. Se om der er videoer i søgeresultatet eller ej

Optimer videoens overskrift/titel

Som med så meget andet markedsføring, betyder overskriften (titlen) også rigtig meget når du laver Youtube SEO. Både fordi en god overskrift vil få flere til at klikke på din video, hvilket vil hjælpe dit SEO-arbejde, men også fordi overskriften i sig selv vægtes meget højt.

Sørg for at bruge dit søgeord i titlen. Det bør måske sige sig selv, men det er simpelthen så vigtigt at jeg bliver nødt til at nævne det. Og som når du laver SEO på din hjemmeside, kan det være en fordel at bruge søgeordet i begyndelsen af titlen. Brug gerne mindst 5 ord, men gør det samtidig ikke for langt.

Derudover er det en god idé hvis titlen også lægger op til at du løser et problem. Det kan du f.eks. ved at gøre titlen til et spørgsmål, som vil indikere at du i videoen kommer med svaret på det spørgsmål. Noget søgemaskinerne generelt godt kan lide.

Optimer video beskrivelsen

Den første del af beskrivelsen er klart det vigtigste. Det er den du skal “sælge” videoen på. Så sørg altid for at få det vigtigste med over skillelinjen. Altså det der vises før “vis mere”. Man kan sammenligne vigtigheden af den første del af din beskrivelse med den meta beskrivelse du laver på din hjemmeside. Derfor bør du også have dit søgeord med i denne del af beskrivelsen.

Når det så er sagt, bør du udnytte at du kan skrive en masse tekst. Så efter den første og vigtigste del, kan du uddybe hvad videoen handler om og give seerne mere indsigt. Det giver dig også muligheden for at inkludere andre relaterede søgeord.

Og så er det også en god idé at inkludere relaterede links til f.eks. din hjemmeside, sociale medier eller andre platforme. Og vil du gerne maksimere sandsynligheden for at der bliver klikket på linket til din hjemmeside fra beskrivelsen, giver det naturligvis også god mening at inkludere det i den første del.

Din Youtube videos beskrivelse er super vigtig, fordi den hjælper Youtube og Google med at forstå hvad din video handler om, og vil give dig bedre chancer for at din video vil blive vist i sidebaren med anbefalede videoer.

En af de førende SEO-eksperter, Brian Dean fra Bakclinko, anbefaler at man i sin videobeskrivelse overholder følgende:

  • Inkluder dit søgeord blandt de første 25 ord
  • Sørg for at din beskrivelse er på min. 250 ord
  • Inkluder dit søgeord 2-4 gange

Bruger du de anbefalinger går du ikke helt galt i byen. Det forklarer søgemaskinerne hvad din video handler om, men uden at det bliver for meget.

Sørg for at dine videoer har den optimale længde

Okay denne her i lidt svær. For hvad er den optimale længde på en video?

Det kommer meget an på hvad videoen handler om, hvilken branche du henvender dig til og hvad formålet er.

For hvor længe gider din målgruppe blive hængende? Og bliver de skræmt væk hvis de kan se at din video varer over 10 min.? Eller elsker de at se videoer der går i dybden med et emne?

Det vil have betydning for hvor stor succes du får med dine videoer.

Der er flere måder at finde frem til den ideelle længde på en Youtube video. F.eks.:

  • Learn as you go. Prøv dig frem med flere forskellige længder, og lær ud fra den data du indsamler, hvad der virker bedst
  • Kig på andre videoer der omhandler det samme. Hvor lange er de mest populære? Og adskiller de sig fra dem der ikke har ligeså mange visninger?
  • Lav brugerundersøgelser på dine videoer. Vis din video til repræsentanter fra målgruppen, og du vil garanteret lære rigtig meget omkring hvorvidt videoen er for lang eller for kort. Eller om den sidder lige i skabet.

Lav en god thumbnail til din video

En god thumbnail til din video (billedet der repræsenterer din video), vil få flere til at klikke på den, hvilket vil hjælpe din Youtube SEO. Sørg derfor for at din thumbnail er med til at sælge videoen, viser hvad den handler om og hvorfor man skal se den.

Så brug gerne lidt ekstra tid på thumbnailen til din video. Inkluder titler der sælger og brug også gerne grafikker der kan være med til at gøre det lidt mere appetitvækkende.

Optimer videoens filnavn

Okay, det er ikke her du vil få den største effekt, men det kræver også en minimal indsats. Det eneste du skal gøre er at navngive videofilen før du uploader, så dens filnavn indeholder dit udvalgte søgeord. Thats it.

Youtube video tags

Er tags den vigtigste del af Youtube SEO? Nej det er de ikke, men de kan have en stor positiv effekt. Derfor anbefaler vi at du laver dem – men lad være med at bruge for meget energi på det.

Brug derfor tags der er relevante for din video og dit søgeord. Lav gerne et tag der er identisk med dit søgeord eller søgesætning, samt variationer/synonymer af det. Brug også tags til at beskrive andre emner du kommer omkring i videoen, end søgeordet.

En nem måde at finde frem til tags, er altid at kigge på hvad andre har gjort. Undersøg derfor hvilke tags de videoer der i forvejen rangerer højt, har brugt. Gør du det, bliver sandsynligheden for at din video anbefales til dem der ser de andre populære videoer, markant højere. Og det er her vi gerne vil havne.

Kan du fastholde seerne, vil du rangere højere

En af de vigtigste faktorer i forhold til Youtube SEO, er hvis du kan fastholde dine seere. Altså jo længere de bliver hængende og ser din video, des bedre vil Youtube opfatte den, og derfor give den en højere placering når der søges.

Det er selvfølgelig nemmere skrevet end gjort.

Men én ting du kan gøre, er hvordan du starter din video. Siger du noget der fanger opmærksomheden, og får dem til at blive hængende? Du kan f.eks. starte med en statistik, eller et postulat der er opsigtsvækkende ala “vidste du at…”.

Det handler om at bruge storytelling.

Vi lever nemlig en verden hvor kampen om vores opmærksom er stor, og vi er blevet dårligere til at fastholde den. Så kan du det med din video, er du allerede et godt stykke af vejen.

Få seerne til at like, kommentere og abonnere

“Like, comment & subscribe” – det er garanteret en sætning du har hørt, hvis du har bevæget dig bare lidt rundt på Youtube. Mange synes måske det virker lidt irriterende, men det er også noget der virker.

like comment subscribe meme

Den konkrete påmindelse vil i mange tilfælde få flere til at like, kommentere og abonnere på dine videoer. Og det er altså noget af det vigtigste når du laver Youtube SEO. Det sender nemlig et stort signal til Youtube om at din video er engagerende, at folk kan lide den og at de vil se mere fra dig.

Et tip til at få folk til at kommentere, er at stille spørgsmål direkte til seerne. Vær så engagerende som muligt.

Eller hvad synes du? Er du enig eller uenig? Kommenter under blogindlægget her 😉

Lav playlister

Når du har fået opbygget et lille arkiv af videoer på din Youtube kanal, skal du i gang med at lave playlister. Det kan nemt føre til flere visninger af dine videoer, og giver også ekstra mulighed for at dukke op i søgningerne på Youtube. For her får du nu mulighed for at blive vist både med de enkelte videoer, men også med dine playlister.

Promover din video

Det handler selvfølgelig også om at din video skal have nogle visninger. Man kommer ikke udenom at de mest sete videoer bare kommer højere op i søgningerne. Derfor skal du altid udnytte alle de kanaler du er til stede på, til at promovere dem – og måske endda opsøge nye kanaler.

Få derfor dine videoer ud på:

  • Sociale medier – brug alle de profiler du har, både private og virksomhedens. Har du opbygget en skare af følgere, er det bare med at udnytte det.
  • Din hjemmeside – Indlejr dine videoer på din hjemmesider, hvor det vil være relevant. Har du en blog vil det give rigtig god mening at inkludere videoen i et blogindlæg, hvor du laver en transskribering af det der bliver sagt og videoen handler om. På den måde vil du også få lidt ekstra SEO værdi på din hjemmeside.
  • Nyhedsbreve – Har du et nyhedsbrev, er det oplagt at bruge som platform til at få udbredt din video.
  • Fora/communities – Lav nogle søgninger på det din video handler om, og er der blandt resultaterne et forum eller community hvor der er nogle der søger svar, vil det være oplagt at dele din video her. Her kan din video endda ende med at være en service.

Lav linkbuilding til dine Youtube videoer og kanal

Ligesom det er tilfældet med SEO på din hjemmeside, handler Youtube SEO også om at skabe indgående links. I stedet for til din hjemmeside, er det altså her til dine videoer og, lidt mindre vigtigt, til din Youtube kanal.

Det giver nemlig en indikation på at dine video har en værdi, og vil være med til at skabe autoritet.

Konklusion på Youtube SEO

Der er som du, hvis du er kommet hertil, kan se rigtig meget der kan gøres i forhold til Youtube SEO. Og den gode nyhed er, at mange af tingene er ret nemme at gå til. I hvert fald hvis vi sammenligner med den mere traditionelle søgemaskineoptimering. Så det er egentlig bare at komme i gang.

Er der noget du synes vi har glemt, eller har du brug for hjælp til Youtube SEO på dine videoer? Så er du meget velkommen til at kontakte os.

Om skribenten

Lasse Baungaard

Facebook Twitter

Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.

Image
Lasse Baungaard
Lasse er partner i Digitypes og ansvarlig for kommunikation og kundekontakt. På bloggen skriver Lasse om alt fra content marketing til projektstyring, og interesserer sig for at skrive om emner der kan være til gavn for andre iværksættere. Du er altid velkommen til at connecte med og kontakte Lasse på LinkedIn.
    Få de nyeste indlæg sendt til din indbakke, ingen reklamer eller spam
    Google My business logoGoogle My business ratingx

    Kunderne siger:

    • "Kompetent vejledning og rådgivning i forbindelse med SEO"
    • "Bliver designet med stor præcision og et utrolig lækkert slutresultat"
    • "En professionel, moderne og brugervenlig hjemmeside, som har øget besøgstallet"
    • "Løsningsorienteret og effektive med en professionel tilgang"
    • "Aftaler bliver holdt og prisen er gennemsigtig"