Betyder brugervenlighed noget for SEO? 6 min.
Tidligere spillede brugervenlighed på din hjemmeside en mindre rolle i forhold til SEO, end tilfældet er nu, og endnu vigtigere; i fremtiden. Derfor har vi her kigget på hvordan brugervenlig og SEO hænger sammen – og hvorfor.
Søgemaskineoptimering (SEO) har ændret sig
Søgemaskinerne er ved at blive voksne, og er derfor heldigvis kommet over de værste børnesygdomme. Tidligere kunne du komme til at rangere højt i en søgning hvis blot du spammede dit søgeord nok gange på en side. Der var også en gang hvor man kunne blive nødt til at gå på kompromis med brugervenligheden når det kom til søgemaskineoptimeringen. Det er heldigvis en saga blot.
For det er noget Google har været opmærksomme på. Og i de større opdateringer af deres algoritmer, er det blevet en i stigende grad vigtigere del.
Google og de andre søgemaskiner er nemlig heldigvis interesserede i at levere så relevante søgeresultater for brugerne som muligt. En del af den proces er at levere resultater der gør brugerne i stand til hurtigt at finde den information de søger, og her spiller brugervenlighed en stor rolle. Du kan have nok så godt indhold, men hvis man ikke hurtigt kan danne sig et overblik over det, bliver det mindre relevant.
Den kunstige intelligens – Google Rankbrain
Google bruger den kunstige intelligens Rankbrain til at behandle de søgeresultater du ser, når du søger efter noget på søgemaskinerne.
Hovedformålet med Google RankBrain er at levere mere relevante resultater til brugerne i Google søgninger, ved at fortolke betydningen af hele sætninger fremfor blot at fokusere på enkelte ord.
Ved hjælp af maskinlæring, lærer Google altså hele tiden af brugernes adfærd, og derfor lærer den også at forstå hvad der er brugervenligt.
Der er en sammenhæng mellem SEO og brugervenlighed
Med SEO får du brugerne ind på siden, med brugervenlighed kan du få dem til at blive. Helt konkret er nogle af de parametre hvor brugervenlig får indvirkning på SEO:
- Afvisningsprocent (bounce rate):
Det er procentdelen af brugere der forlader din hjemmeside efter kun at have set en side/underside. Det kan tolkes som om at der ikke er yderligere relevant indhold, mens det i virkeligheden er fordi det ikke er let nok for brugeren at overskue.- Sider pr. session:
Hvis det er tydeligt for brugerne hvordan de navigerer sig videre til yderligere relevant indhold på din side, opfanger søgemaskinerne det. Derfor handler det om at både indhold på den enkelte underside er brugervenlig, men også at det globale indhold på siden er det.- Gns. sessionsvarighed:
Hvis søgemaskinerne kan se at brugerne er lang tid på din side, sender det igen et signal om at dit indhold er relevant. Og en side der er brugervenlig, bruges der i gennemsnit længere tid på, end en der ikke er det.
Jo bedre disse parametre ser ud, des bedre vil søgemaskinerne også opfatte din side. Og som et resultat vil du blive rangeret bedre.
I den seneste undersøgelse fra SEMrush slås det fast, at de sider der er øverst i søgeresultaterne i gennemsnit, præsterer godt på disse områder.
Men hvad er så god brugervenlig på din hjemmeside?
Overskrifter/underoverskrifter
Undervurder ikke overskrifternes effekt. Beskrivende overskrifter og underoverskrifter virker på flere planer. For det første gør de det nemt for brugeren at overskue din tekst og finde frem til det der er relevant for dem, hvis de leder efter noget helt specifikt.
Derudover gør de det nemt for søgemaskinerne at aflæse hvad de enkelte afsnit i din tekst handler om. Det betyder også at hvis du ikke bruger nogle underoverskrifter, bliver det sværere for både søgemaskiner og brugere at afkode din tekst. Så vær ikke nærig med underoverskrifterne.
Husk desuden også at bruge søgeord i dine overskrifter, såvel som underoverskrifter.
Læsbarhed
Bruger du underoverskrifter er du allerede godt i gang med at sikre at dine tekster er læsbare. Der er dog flere ting der skal være på plads.
For det første skal teksten være letlæselig. Sørg for at du ikke bruger fagord dine brugere ikke nødvendigvis kender, eller hvis du bruger dem, så sørg for at forklare hvad de betyder først.
Begræns antallet af lange sætninger.
Brug mange afsnit. Hvis du klumper al din tekst sammen i et afsnit, bliver det uoverskueligt og sværere at læse.
Tilføj, gerne i toppen af teksten, hvor lang tid den tager at læse. Bruger du WordPress findes der adskillige gratis plugins der automatisk indsætter det for dig.
I forhold til SEO fungerer læsbarheden ved at brugerne vil blive længere tid på din side, hvilket får søgemaskinerne til at rangere den bedre.
Hvis du bruger det populære Yoast SEO plugin til WordPress, er der faktisk indbygget en funktion der kan hjælpe dig på vej til mere læsbare tekster.
Links
Brug eksterne links som kilde til dine informationer, eller som steder hvor dine brugere kan læse mere om et givent emne. Der gør det nemmere for dine brugere at finde mere relevant viden, og sender et signal til søgemaskinerne om at det du skriver har en sammenhæng med det du linker til.
Brug interne links hvis du har yderligere informationer om nogle af de emner du behandler. Det gør det nemmere for brugerne at finde mere relevant information, uden at forlade din hjemmeside, og sender også et signal til søgemaskinerne om at flere af dine undersider er relaterede.
Struktur
Er strukturen på din hjemmeside intuitiv? Er din menu synlig og overskuelig for brugeren? Lav gerne nogle brugertest på dette aspekt (ja også gerne på de andre), for at se om dine intentioner med strukturen også er tydelige for brugeren.
Metabeskrivelse
Metabeskrivelsen er den der bliver vist under dit link i et søgeresultat. God brugervenlighed her er derfor: Ligger din beskrivelse op til at brugeren kan få et svar på sin søgning? Hvis ikke den gør det, skal den nok skrives om. I rigtig mange tilfælde er det denne beskrivelse der får brugerne ind på din side, når først den er blevet fundet.
Mobil
Selvom din hjemmeside er mobiloptimeret, er det ikke sikkert den også er brugervenlig. Fungerer strukturen på siden ligeså godt på mobil som den gør på desktop versionen? Er det en intuitiv oplevelse? Hvis ikke, er dette en af de vigtigste områder at optimere på. Andelen af trafik til hjemmesider fra mobile enheder, vil fortsætte med at stige. Så sørg for at det fungerer optimalt.
God brugervenlig er også fremtidssikring
Selvom brugervenlighed allerede er begyndt at være vigtigere for din SEO end tidligere, tyder alt på at det vil blive en endnu større faktor i fremtiden. Se derfor også dit fokus på god brugervenlighed, som en investering i fremtiden. Ligger du forrest i dette aspekt, vil du have en fordel over de konkurrenter der ikke er gør det.
Så forsøm ikke brugervenligheden på din hjemmeside, det betyder altså noget for din SEO. Og jo nemmere det er at finde din hjemmeside, des nemmere får folk øje på dine services.
Grafik: Freepik