Emoji SEO – Emojis former sproget og SEO 🚀 19 min.
Vidste du at emojis faktisk er et sprog i sig selv? Og at du kan bruge emojis til at lægge en markedsføringsstrategi? Er du nysgerrig? 😸 Så læs her hvordan du kan forstå og bruge emojis som en del af din markedsføring og om hvordan emojis kan bruges til visuelt design og søgemaskineoptimering (Emoji SEO).
Emojis blev opfundet i 1999 af japaneren Shigetaka Kurita
Og det var ikke engang den dybe tallerken, der blev opfundet, for før de grafiske emojis var der dem, man kalder emoticons (eller emotikons på dansk), der er lavet med text art/ascii art. Det vil sige med klassiske tegn fra dit tastatur, fx den kendte smiley fra start 80’erne:
:-)
eller andre mere pyntede som fx:
>^..^<
Kurita (og Yutaka Sato før ham) eksperimenterede med enkle, grafiske tegn, emoji, der oversat betyder noget i retning af “billedord”. Dette visuelle sprog blev snart brugt til at sætte på displays i spil, i “bippere” (pagers) og på de første enkle mobiltelefoner, der kun havde et begrænset antal tegn til tekstbeskeder. Man sparede altså på tegn med en emoji, der kun udgør ét tegn, og man kunne variere kommunikationen med nogle sjove “humørikoner”, som man kaldte det.
Før den digitale tidsalder brugte man også dingbats-ikoner til dekorative dele i typografi, men her skete der noget helt nyt, fordi brugeres selv kunne udtrykke følelser med sjove ikoner i samtaler! Emojis blev en kæmpe succes. Wuuusj! Spol frem til i dag, og emojis er brugt af henved tre milliarder mennesker, hvilket både gør emojis til et reelt idiogramsprog og til et af de mest udbredte “sprog” i verden! Vidste du også, at vi også fejrer “World Emoji Day” den 17. juli? 👉 It’s a thing.
Er du interesseret i flere detaljer om emojis igennem historien, om animojis og memojis? 🤓 så læs med her.
Ødelægger emojis sproget?
Sprogforskeren Vyv Evans, forfatteren til The Emoji Code, mener faktisk at vi kan gøre verden til et bedre sted, når vi taler sammen med emojis. For emojis udtrykker det, vi normalt gjorde naturligt, da vi var mere sammen og ikke kunne bruge mails, SMS og sociale medier. Emojis udtrykker lidt det vi føler, når vi er rigtig sammen. Jeg må da også tilstå, at jeg for tyve år siden snildt kunne skrive “Tak, fint nok.” som svar på en mail – men i dag synes jeg bare instinktivt at det er lidt tamt og måske også lidt følelseskoldt. Så jeg skriver som regel “Tak ☺️ Fint nok.” Engang syntes jeg emoticons var noget ‘teenagepjat’ (ja, sorry 🦕), men alle kan tage fejl og blive klogere – selv Google! I 2015 ville Google ikke supportere emojis som søgeord, men efter kun et år blev emojis atter taget til nåde af Google, der nu siger, at de anser dem for at være “brugbare og sjove” og som noget, der beriger kommunikation. I hvert fald indtil de skifter mening igen – noget de har gjort adskillige gange inden for de seneste par år.
Hvordan er emojis et visuelt sprog?
Det er længe siden emojis blev anset som et uskyldigt sprog, for sproget bliver mere visuelt på den måde som emojis har påvirket det. Her er det afgørende at huske sprog ikke kun er er et grammatisk system og en ordbog. Sprog bruges af mennesker – og vi mennesker skaber verden med sprog. Jeg er fx ret sikker på at man havde haft mere held med “betalingsringen” hvis det sprogligt havde været brandet bedre 😜
“Sproget er værens hus”, som Heidegger rammende sagde det. Det kan der komme både gode og slemme ting ud af. Hvis jeg sender sådan en besked her til min ven: “Håber du snart bliver rask ❤️🙏” så er der stor sandsynlighed for at min ven forstår de her emojis. Men man kan rode sig ud i meget snavs, hvis man kommunikerer visse kombinationer af emojis ud på sociale medier. Som fx da den 17-årige Osiris Aristy i Bushwick i Brooklyn fik i 2015 besøg af et par betjente, da han havde brugt følgende emojis på facebook:
Han havde ikke skrevet ét eneste ord om at skyde betjente. Nu skal det også tilføjes, at netop på grund af globale terrortider og de problemer især USA har haft med skoleskyderier, så har fx Apple siden iOS 10 fjernet “den rigtige” pistol Gun Emoji fra deres emojis og har indsat en vandpistol i stedet. Det sender jo et andet, mere fredeligt signal 🔫
Keith Edwards tweet med emojis af nationer og antal af skoleskyderier i verden af 2019 gik viralt.
Men hvad skete der med den unge vrede mand, Aristy? Han blev sigtet. Gad vide hvorfor 🤔 Jo, emojis er også sprog.
Og se – dér brugte jeg en ironisk emoji, som du sikkert har fanget. Men er den oprindeligt designet til ironi eller er den bare blevet dobbelttydig gennem forskellige kulturers brug? Det er jo absolut ikke alle kulturer, der forstår ironi. Her er udfordringen klart at et billede siger mere end tusinde ord. Og som jeg plejer at tilføje: og det kan være et problem.
Ikke fordi tekst er et bedre sprog end det visuelle sprog, men hvis man ikke er forsigtig, kan der komme mange misforståelser med tvetydige emojis eller hvis emojis brugt på en måde, der egentlig er skadeligt. Jeg er ret vild med dette tweet fra forfatteren til Harry Potter bøgerne, J. K. Rowling:
Der har også været udtrykt bekymring i pressen over nogle af de kodede, racistiske emojis fra den yderste højrefløj , som bl.a. set hos udøvere af såkaldt hvid terror. Men brugen af emojis er underlagt mode og skiftende trends, som alt andet er det, og 🤣 kan selvfølgelig også bruges til at udtrykke “LOL” i sin mere enkle betydning. Du kan jo selv tjekke ud hvilke emojis, der bliver brugt flest af på Twitter i realtime.
Emojis brugt i reklame? Ja da!
Hvorfor bruge emojis? Fordi emojis kommunikerer og har emotionel betydning, har de selvfølgelig også betydning for marketing, kommunikationsstrategi og design. Her er et eksempel:
I kampagnen #LikeAGirl satte Always sig for at bekæmpe stereotyper omkring piger og kvinder.
Det omfattede også brugen af emojis i kampagnen hvor fx 💅💄blev erstattet af:
Det handler her om at positionere sig gennem budskabet om at den enkelte unge kvinde er stærk. Det handler om vilje og om diversitet. Det handler ikke (altid) om neglelak. Og så bare for at gøre forvirringen total, så kan 💅 også betyde, “jeg er bedre end dig” eller andre nye Emoji Meanings, der udvikler sig hele tiden. Det er netop fordi brugen af emojis er så central for den unge generation, at disse dele også bliver taget med i designet af kampagnen. Jeg synes Always lykkedes med projektet på en troværdig, stærk måde 😎
“To me, emojis are condensed emotions, and an unbiased reflection of a society’s emotional state, imbalance and compensation”
Martin Lindstrøm, marketing ekspert,
Small Data. The Tiny Clues that Uncover Huge Trends, 2016
Markedsføring med emojis: Sådan kan du bruge emojis i din kommunikationssttrategi
- Strategi og målgruppe: Emojis er er et nyt visuelt sprog, der hjælper med at afkorte afstande mellem mennesker i en tid, hvor vi kommunikerer meget digitalt. Du bør bruge de rette emojis til den rette målgruppe. Undersøg emoji-vaner hos din målgruppe og forstå de visuelle betydninger og de skiftende trends. Sælger du frugt, skal du nok ikke bruge visse symboler … 🍆 Ja, sproget skaber virkelighed og omvendt i en Tinder-tid
- Email marketing: Flere åbner mailen, når du har emojis i emnelinjen. Det er ikke bare noget, jeg siger. Det passer 💪
- Blogging: Brug gerne emojis i blogging for at vise at du brænder for det, du skriver om 🔥. Men husk igen at kende din målgruppe og brug det relevant og moderat. Der er klart forskellige holdninger til det. Nogle er mere konservative omkring det end andre. Se den her gode blog af Dennis Shiao om emnet, hvor han har talt med flere om emnet via Twitter. Men har du millenials som din målgruppe, skal du ikke holde dig tilbage med at bruge emojis.
- Retro: Ligesom du kan bruge retrostil i valg af billeder og i design/typografi, så kan du også bruge visse emojis, der ikke er så nye som fx de animerede animojis eller de nyeste tilføjelser til din smartphone. Faktisk er nogle emojis nu så gamle, at de originale er kommet på kunstmuseet MOMA . Det handler her om at appellere med de følelser, de mere klassiske emojis skaber.
- Woke: Vær nu ikke så gammeldags – brug ikke kun de klassiske emojis i din markedsføring. Hvis du fx arbejder med catering til events, og du laver din Instagram-kampagne for servering til bryllupper, så nøjes ikke kun med ❤️💑 – kom ind i dette århundrede: 👩❤️💋👩 👨❤️💋👨🌈
Visuel branding: typografi og emojis
Den største fordel ved at bruge emojis som ekspressivt virkemiddel i markedsføring og i dit design er, at det vækker følelsesmæssig genklang hos din målgruppe, som jo bruger emojis til daglig. Det er klart emojis virker bedst i digitale tekster og på sociale medier, hvor din målgruppe kan respondere på- og dele dit indhold, men der kan sagtens være følelsesmæssig feedback fra din målgruppe ud fra alene en visuel emoji. Her er det fx en outdoor reklame for filmen Deadpool:
Kilde: Smartinsights.com
Det er svært at adskille det visuelle fra det tekstlige, når der er tale om et grafisk skriftsprog som emojis. Derfor kan du med fordel arbejde strategisk med både sprog, typografi/det visuelle og din call-to-action (den måde, du vil have, din målgruppe skal respondere på din kommunikationshandling).
Her kommer en visuel emoji strategi til dig!:
I deres bog LIKE – Shitstorme, fake news, fear of missing out. What’s not to like?, fortæller Camilla Mehlsen og Vincent Hendricks om hvordan emojis sprogligt kan ses som en del af vores talehandlinger. Forfatterne bringer den engelske sprogfilosof John L. Austins begreber i spil:
- Lokutation: Selve ytringen, en sætning eller et ord i sig selv.
- Illokutionær handling: Fremsættelse af en ytring med en kommunikation hensigt. Det kan fx være et ønske om handling, et svar eller en formaning.
- Perlokutionær handling: Responsen på din ytring.
Sagt helt enkelt er den sproglige handling at sige “godmorgen” til nogen ikke kun en tom ytring (som lokutionær handling), men det er en kommunikativ hilsen (illokutionær handling), fordi du forventer et svar; at den anden svarer “godmorgen” (perlokutinær handling).
Du skriver jo nok også en SMS eller en statusopdatering til dine venner, fordi du vil kommunikere, at du fx har oplevet noget sjovt, og du forventer sikkert også en passende respons (dvs. en illokutionær handling). Hvis dine venner bare skrev tilbage “det var sjovt”, “morsomt” “der kan man bare se” og lignende, ville du blive lidt mystificeret, når du jo forventer en masse LOL-emojis.
Det betyder at outdoor-plakaten med Deadpool ikke kun er et sjovt stunt. Det er gennemtænkt markedsføring og typografisk design med brug af emojis:
- Emojis som fx 💀og 💩 passer til emnet, fordi Deadpool-filmene er ret bizarre og har masser af sort humor.
- Disse emojis er en del af kampagnen, fordi kombinationen af “💀💩L” er tænkt som en sproglig-typografisk illokutionær handling , der skal skabe en reaktion, en call to action:
- Reaktionen som perlokutinær handling er at fans af filmene bruger disse emojis selv, deler dem online på sociale medier og i det hele taget booster kombinationen “💀💩L” som var det et #tag. Det er sproget som visuel retorik (typografi) og som kontekstuel geek-kultur (emoji-koden), der kommer i spil her.
- Vupti! Så virker emojis i kampagnestrategien 🎯
Men husk: Forstå hvordan og hvornår du bruger emojis som sproglige, typografiske handlinger. Der er forskel på designe denne “Husk at skifte til ❄️ dæk” og at skrive “Husk at skifte til 🌨 dæk” Prøv at google begge emojis, hver for sig. Ligesom med skrift– og talesproget, så med-skaber emojis sprog, kultur og betydning. De grafiske ikoner i sig selv vurderes og lanceres via The Unicode Consortium, men hvilke betydninger emojis får i forskellige kontekster, det er helt ude af hænderne på dem
¯_(ツ)_/¯
Endelig er der jo det helt centrale, når vi taler om tekst og sprog: søgemaskineoptimering, eller kort sagt SEO.
Det skal det handle om i den næste og sidste del af bloggen her:
Emojis er også SEO – sådan gør du!
I de følgende eksempler viser jeg brugen af emojis i enkle søgninger. Jeg undlader opstillinger af større søgeordsanalyser, generering af flere søgeord via fx Ubersuggest, Keyword Planner osv. Nu skal det handle om eksempler på hvordan du kan undersøge hvad emojis skaber af søgeresultater – og hvordan du kan bruge resultaterne i dit indhold.
Bedre søgeord og højere klikrate med emojis i din SEO analyse
Click-through-rate (CTR) betyder kort fortalt hvor meget der klikkes på et link per visning. Og det bruges både i betalt og organisk SEO (naturligt tilegnet gennem indhold med tekst og medier, se evt. mere om begreberne her). En høj klikrate er meget vigtigt for din online tilstedeværelse og for at dit content bliver set af din målgruppe.
Hvis du vil vide hvilke søgeord du skal have med i en tekst til en side på dit website, er det ikke bare en matematisk øvelse. Så inden jeg siger noget om Emojis, får du lige denne quick-n-dirty SEO guide (der er mere i det, men her er basics).
Dit SEO arbejde skal starte sådan her:
- Hvilket problem hjælper jeg med at løse ved at have lige præcis denne underside på mit website (ingen sider må være overflødige!)? Og hvem hjælper jeg med hvad på netop denne side (målgruppe og emne/produkt)?
- Hvordan taler min målgruppe om det emne og de problemer, de søger på? Dit sprog er sikkert generelt fint, men gå ud på sociale medier, andre fora, se youtube videoer etc, så du ved hvordan målgruppen taler.
- Hvilken visuel æstetik har min målgruppe? Når de fx poster og kommenterer på sociale medier, hvilke billeder og emojis bruger de så? Hvad kan jeg lære af det?
Punkt 1 er lige ud af landevejen – hvis du ikke kan svare på det, så er du hurtigt out of business. Jeg gør ikke mere ud af dette punkt og iler til de næste to punkter: det er dér du finder festen i denne blog🕺🏽
Punkt 2 varmer op til en søgeordsanalyse, også en større en af slagsen, for her kan du hurtigt ved hjælp af enkle søgninger læse dig frem til hvordan målgruppen taler om et emne og om det, du har interesse i at sælge løsningen på (hvis det er et kommercielt sigte). Det vender jeg tilbage til.
Lige nøjagtig punkt 3 er relevant i forhold til emojis og SEO. Du kan starte med at søge helt almindeligt i google chrome eller en anden browser – helst inkognito så dine tidligere præferencer ikke mudrer resultatet.
Sådan laver du basis søgeordsanalyse med emojis
Lad os sige, du skal sælge blomster og du leder efter gode søgeord: Vi prøver først med at skrive “🌹sælges”:
Google prøver her at forstå hvad folk snakker om og skriver om – og det er tydeligt at der er noget rose-relateret i resultaterne. Det danske, legendariske band Savage Rose er tydeligvis en hitter. Google viser ikke som udgangspunkt emojis i søgeresultaterne, skal det siges.
Nederst på siden ser det sådan ud:
Det har altså ikke så meget at gøre med blomster, som jeg sælger.
Og rosen alene hjælper heller ikke med Google suggest:
Måske en anden emoji for en anden branche er mere stærk (som fx 🍟) – så jeg skal altså arbejde hårdere for at få resultater. Godt så 🧠!
Det er jo også meget bredt formuleret, tænker jeg. Og så søger jeg igen, men omformulerer det til “🌹buket” Med ordet buket bliver rosen/blomsten forankret i en specifik søgning:
Her giver det mere mening: Min lille butik vil altid stå i skyggen af de store, man ser på listen her. Men min søgning er mere præcis nu:
- Jeg ved det er den rigtige branche min emoji og mit sprog er landet i.
- Jeg ved derfor nu, at jeg godt kan bruge emoji-rosen i mit sprog kombineret med “buket” – og sikkert også andre ord.
Nu går jeg over til en søgning med en lang sætning (🏃🏽♀ løb til dette link senere, hvis du er nysgerrig på long tail) som du også skal huske at implementere i dit SEO-arbejde.
Her vil jeg fokusere på punkt 2: hvordan taler min målgruppe om emnet og det problem, de søger svar på.
Søgning: “jeg elsker duften af 🌹”
Her finder jeg blogs om parfume, artikler om forår og sommer og … nogle, der ved hvordan man skal bruge emojis i markedsføring (Social SEO). Sådan! 👏🏽
Det kan jeg bruge mine SEO-resultater til på dette tidspunkt:
- Blogging (organisk SEO): Jeg kan skrive en blog omkring et emne med duften af blomster og inkludere “duften af 🌹“ med en rose emoji, evt. allerede i overskriften.
- Søgning på Youtube med “duften af 🌹” giver også resultater omkring parfume, så jeg skal overveje at lave en lille film om “naturlig parfume med duften af roser”.
- Annoncering på Google (betalt SEO): Jeg skal skrive “elsker du også duften af 🌹– køb roser hos (etc.)” i annonceteksten. De første par ord i denne sætning er vigtig, da det er dem, søgemaskinen læser og foreslår til folk som betalte annoncer i søgeresultatet.
Her har jeg ikke taget højde for kombinationen med mange andre ord og andre emojis, eller med brug af Google Trends (ved især SEO til blogging), men det er klart at det skal der også eksperimenteres med.
Derfor er emojis er godt for SEO
- Først og fremmest skaber brugen af emojis en personlig, følelsesmæssig bro til målgruppen: emojis er et visuelt sprog.
- Der er rent tekniske SEO-fordele i at bruge en emoji som et af dine keyword, for der er så færre tegn, søgemaskinen skal søge efter.
- Rent SEO-organisk arbejder du med at den person, der søger, møder det samme visuelle, følelsesmæssige sprog, samme emoji, som der søges med. Alle elsker at blive bekræftet (samme psykologi gælder for #tags).
Google showing emojis in the search suggestion auto complete – this is pretty insane imo https://t.co/TGrW6BYHYm via @type_SEO pic.twitter.com/a2bzThewQy
— Barry Schwartz (@rustybrick) September 18, 2019
Jeg vil klart anbefale dig at eksperimentere med relevante emojis i din markedsføring, i dit design og i din SEO-strategi. Det er der al mulig god grund til! Og bare rolig, det skrevne sprog forsvinder ikke foreløbigt, tværtimod vil SEO blive mere påvirket af stemmen i fremtiden, når voice search bliver langt mere integreret i Googles algoritmer.
Hop ud i det , find ud af hvad de forskellige emojis betyder, og lav SEO med emojis målrettet fx dit lokalområde, hvis det er vigtigt eller også nationalt og globalt, alt efter hvor du skal arbejde med din virksomhed eller dine kunder.
Held og lykke med din emoji-strategi! 🚀